DINKIC: NA KIPRU OTKRIVEN RACUN MILOSEVICEVOG RODJAKA

Izvor: B92

Četvrtak, 15.03.2001.

12:32

Default images
Guverner Narodne banke Jugoslavije Mladjan Dinkic rekao je u cetvrtak ujutru na beogradskom aerodromu po povratku sa Kipra da su islednici u toj zemlji otkrili aktivni bankovni racun koji pripada "bliskom rodjaku" bivseg jugoslovenskog predsednika Slobodana Milosevica, javlja Radio B92. “Milosevic nije bio na Kipru. Mi ne trazimo Miloseviceve racune, oni verovatno nigde i ne postoje. Haski strazitelji su nam rekli da ima dosta njegovih sredstava, ali to se sigurno ne drzi na njegovo ime, moze biti cak i na ime stranih drzavljana”, kaze Dinkic. Napominjuci da neimenovani Milosevicev rodjak nije obavljao transakcije preko filijale Beogradske banke na Kipru, vec posredstvom drugih kiparskih banaka, Dinkic je za 28. i 29. mart najavio posetu kiparskog ministra spoljnih poslova Joanisa Kasulidesa, koji ce nasim zvanicnicima dostaviti dodatnu dokumentaciju o ovom slucaju.

Takodje, delegacija Narodne banke Jugoslavije je utvrdila i veliki broj boravaka zvanicnika bivse jugoslovenske vlasti na Kipru, izjavio je Dinkic novinarima. On je rekao da je petoro inspektora Narodne banke Jugoslavije ostalo u Kipru kako bi istrazivali legalitet obavljenih finansijskih transakcija u periodu od ’89 do 2000-te godine.

“Kipar je sigurno bila velika zona za unosenje gotovine iz Jugoslavije, ali ce tek istraga pokazati koliko je tog novca zadrzano na Kipru, koliko je potroseno, a koliko je nastavilo put ka drugim zemljama”, kaze Dinkic i objasnjava: “Pretpostavljam da je dosta novca koji je usao na Kipar otislo i u druge zemlje, a ne iskljucujem mogucnost i da je u medjuvremenu promenilo vise racuna posebno kad se radi o pranju novca. Sigurno je da je bilo mnogo nelegalnih transakcija, novac koji nije evidentiran kod nas pojavljivao se na Kipru, i tu ce biti puno posla. Prekontrolisacemo sve gotovinske transakcije od 1989. do 2000. Jos uvek ne mogu da kazem o kojoj sumi se radi – jer zelim da dobijemo prve podatke od kiparskih vlasti”. Do perioda uvodjenja medjunarodnih sankcija 1992. godine, novac iz Jugoslavije je iznosen uglavnom avionima JAT-a, a nakon toga je "na Kipar ulazio sa svih mogucih strana", rekao je Dinkic i naglasio da su ga na ulasku u zemlju kiparske vlasti evidentirale, a taj novac je potom uplacivan na racun of-sor kompanija. "MUP-u i kontrolnoj sluzbi Narodne banke Jugoslavije smo dostavili imena 17 of-sor kompanija. Bice neophodna saradnja sa Haskim tribunalom i sa americkim biroom za kontrolu stranih investicija i sa Evropskom komisijom", kaze Dinkic.

Izrazavajuci zadovoljstvo saradnjom sa kiparskim vlastima, Dinkic je rekao da ocekuje uspostavljanje zvanicnih kontakata sa svajcarskim vlastima, jer je prema njegovim saznanjima, vec duze vreme drzi zamrznute racune nekih bivsih visokih jugoslovenskih funkcionera, a jos "35 privatnih lica iz SRJ ima zamrznute racune u Svajcarskoj".

Guverner Narodne banke Jugoslavije Mladjan Dinkic ponovio je u cetvrtak da je bivsi predsednik Beogradske banke Borka Vucic pruzila veliku pomoc u otkrivanju nacina kako je tokom vladavine prethodnog rezima novac dolazio i odlazio iz SRJ. Mada je Borka Vucic slicnu Dinkicevu izjavu, izrecenu na Kipru, demantovala, on je na beogradskom aerodromu rekao: "Razgovor sa njom nisam imao sam, vec u prisustvu potpredsednika Savezne vlade Miroljub Labusa i jos dva predstavnika, tako da taj njen demanti ne vredi mnogo. Ona je izjavila da je sve posiljke novca namenjene Beogradskoj banci na Kipru licno primala na aerodromu i uplacivala na odredjene racune". "Borka Vucic nam je rekla da je sve sto je radila, radila za dobro drzave i za sada nema dokaza da to nije tako. Novac koji je Beogradska banka direktno primala uglavnom je koriscen za placanje tokom sankcija i mi to ne smatramo ilegalnom transakcijom. Sve sto je bilo izneto iz zemlje i uplacivano na racune da bi se finansirao uvoz i da bi preduzeca uopste opstala tokom sankcija nije u sferi naseg interesovanja. Nas zanima samo novac cije iznosenje nije evidentirano i koji nije koriscen za opste potrebe i u opstem interesu", izjavio je Dinkic, prenosi Fonet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: