Posledice nabujalih reka

I štampa se bavi problemom nabujalih reka i potpopljenih kuća.

Izvor: B92

Nedelja, 16.04.2006.

14:08

Default images

List Danas piše o problemu koje donose visoki vodostaji u Beogradu, Banatu, Beočinu, i podseća da je vanredno stanje uvedeno u opštinama Sečanj, Negotin, Veliko Gradište, Smederevo, Požarevac, Golubac i Bela Crkva.

Nivoi Dunava, Save, Tise, i Brzave i dalje su u porastu.Većina žitelja beogradskog naselja Partizan odbija da se iseli iako je boravak na Adi Ciganliji rizičan. Evakuisano je svega 30 ljudi, uglavnom žena i dece a 100 ljudi je ostalo na licu mesta, u delu ovog naselja.  "Tokom noći niko od žitelja ne sme da bude u naselju Partizan, a danju je sloboda kretanja ograničena" kaže sagovornik glasa Branislav Tomić, komandant Štaba za odbranu od poplava opštine Čukarica. Jedan od žitelja ovog naselja koji odbija da se evakuiše, kaže za Danas da ne veruje u iskrene namere gradske vlasti.

Tisa svakih 6 sati raste po 2 centimetra, pa je na nasipima na Tisi organizovan rad u smenama, a zbog vanrednog stanja sve nadležne službe dežuraju. Ukoliko dođe do toga da evakuacija građana u Zrenjaninu bude neophodna, isplanirani  su punktovi po gradu . Ipak, kako piše list, mesta panici nema. Zrenjaninski civili i vojnici postavljaju i drugu zonu odbrane od poplava.

Ipak kao jedan od većih problema navodi se mogućnost podlivanja nasipa kod tise nego od samog prelivanja. Tehnički direktor preduzeća Srednji Banat, Duško Janković; za Danas je pojasnio da su nasipi dovoljno visoki da izdrže prognozirani vodostaj, ali kako su na nekoliko mesta se javile pukotine pitanje je da li će moći da izdrže dugo zadržavanje visoke vode.

List piše i da građani kradu džakove sa peskom uplašeni za svoja imanja, pa je zato u Smederevu na građane apelovao Štab za odbranu od poplava obećavši im da će za svakoga džakovi biti obezbeđeni.List još navodi da je kritično u Gradištu i Golupcu, a da je preko 300 domaćinstava u selu Stari Kostolac polavljeno.

Politika se takođe bavi naseljem Partizan i donosi podatak da to naselje broji preko 300 kuća i preko 1.000 žitelja, a svega njih 30 je izmešteno u OŠ" Josif Pančić" na Banovom Brdu.

Prema saznanjima Politike, stanovnici ne žele da se evakuišu jer strahuju da će ostati bez svojih domova. Oni sumnjaju da su poplave dobro došle vlastima i da će ih oni iseliti, čim poplave prođu, jer je njihovo naselje bespravno podignuto.
Opasnost ponovo preti i naselju Jaša Tomić, jer neprestano rastu vodostaji Tamiša, Brzave ali i kanala Dunav-Tisa-Dunav. U Beogradskom naselju Zemun, stanovnici će ipak "ostati suvi" piše Politika.

Duž Zemunskog keja postavljeno je preko 15.000 džakova sa peskom, a kako se malo ko javlja da pomogne ako nije ugrožen, non-stop su angažovani vojnici, radnici preduzeća" Galovica", "Srbijavode" i članovi opštinskog štaba za odbranu od poplava.

I Politika piše o krađama, ali u ovom slušaju radi se o provalnicima koji kradu vredne stvari iz kuća evakuisanih. U pitanju su problemi meštana opština Čerevića i Suseka.  Svi listovi prenose izjavu ministra Zorana Stankovića da je nezadovoljan efikasnošću odbrane od poplava.11 tekstova na stranama 8 i 9 bavi se poplavama, u današnjem izdanju Politike.

Glaspodseća na problem Specijalne bolnice u Starom Slankamenu. Šteta pričinjena u poplavljenom prizemlju objekta biće nadoknađena, ali pravi podvig je napravljen odbranom glavnog strujnog ormana čime je sprečena evakuacija više od 300 teških bolesnika. List je tekst o poplavama naslovio "Hrana i lekovi stižu samo čamcima".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: