Gotovina i Martić sutra pred sudom

U Haške sudnice ulaze Ante Gotovina i Milan Martić, optuženi za zločine počinjene tokom sukoba u Hrvatskoj 1995. godine.

Izvor: B92

Nedelja, 11.12.2005.

17:01

Default images

Haški optuženik, hrvatski general Ante Gotovina, uhapšen prošle nedelje u Španiji, pojaviće se prvi put pred sudijom Haškog tribunala u ponedeljak u 12:45. Istog dana pred sudijama Tribunala biće održana i poslednja pripremna rasprava pred početak suđenja bivšem predsedniku RSK Milanu Martiću, javlja novinarka B92 iz Haga Ljubica Gojgić.

U dve sudnice Haškog tribunala, igrom slučaja, u ponedeljak će ući dva optuženika koja se terete za zločine počinjene na suprotnim stranama u sukobu u Hrvatskoj - Gotovina je optužen za zločine nad Srbima u operaciji "Oluja" koja se odigrala u avgustu 1995, Martić za zločine nad Hrvatima za vreme hrvatske operacije "Bljesak", u maju iste godine.

Hrvatski general Ante Gotovina u 7 tačaka tereti se za zločine nad Srbima počinjene u Oluji, odnosno za ubistvo bar 150 krajiških Srba i proterivanje više hiljada. Gotovina će se sutra izjasniti o navodima optužnice prema kojima je, kako glavnokomandujući operacije, ali i zbog individualnog učeća u zločinima, odgovoran za ubistva, progon, deportacije, pljačku i uništavanje imovine krajiških Srba. Prema navodima oputužnice, hrvatski general bio je, zajedno sa hrvatskim predsednikom Franjom Tuđmanom i vrhom vojske i policije Hrvatske, učesnik u tzv. zajedničkom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bio proterivanje Srba iz Krajine i to tako da se oni više nikada ne vrate svojim kućama. Prema najavama branilaca Ante Gotovine on će odbaciti sve navode iz optužnice.

Bivši policajac i predsednik RSK Milan Martić pojaviće se u ponedeljak popodne na poslednjoj pripremnoj raspravi pre početka suđenja koje je zakazano za utorak. U haškoj optužnici navodi se da je Milan Martić nezakonito, u maju 1995. godine, tokom operacije "Bljesak" kada su hrvatske snage izvršile napad na Srbe u Zapadnoj Slavoniji, bombardovao Zagreb. Osim toga optužnica ga u čak 19 tačaka tereti za zločine počinjene širom Hrvatske, ali i Bosne. Martiću se na teret stavljaju ubistva, progon, deportacije, nezakoniti napadi na civile, pljačka i uništavanje imovine Hrvata i bosanskih Muslimana. I Milan Martić je, kako se navodi u optužnici, zločine počinio kao učesnik u zajedničkom zločinačkom poduhvatu, u kome su učestvovali predsednik Srbije Slobodan Milošević te vrh JNA, rukovodstvo bosanskih Srba sa Radovanom Karadžićem i Ratkom Mladićem na čelu, kao i čelnici Državne bezbednosti MUP-a Srbije.

Martić se predao sudu u maju 2002. godine, kada je izjavio da nije kriv ni po jednoj tački haške optužnice. Od tada je u pritvoru u Ševeningenu budući da sudsko veće nije uvažilo njegove zahteve da bude privremeno pušten na slobodu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: