Posle pojave meningitisa u Nišu

Od 260 briseva dece i zaposlenih u niškom vrtiću "Bambi", 80 je pozitivno na bakteriju hemofilus, koja može izazvati meningitis.

Izvor: B92, Beta

Subota, 08.10.2005.

13:48

Default images

Do razvoja bolesti može doći kod osoba sa slabim imunitetom. Bakterija je osetljiva na antibiotike i nema razloga za paniku, kažu lekari. Ukoliko se pojavi simptomi, kao što su povišena temperatura, kašalj i kapljične infekcije, treba se javiti lekaru.

Jedna devojčica, zaražena bakterijom hemofilus, umrla je od gušenja kao posledice infekcije, a druga, obolela od meningitisa, leči se na Dečjoj klinici u Nišu.

Kragujevac - Nema razloga za uznemirenost

Građani Kragujevca nemaju razloga za uznemirenost zbog pojave epidemije virusnog meningitisa, jer je to bolest koja protiče kao lako oboljenje, ne ugrožava život i ne ostavlja posledice, saopštio je Institut za zaštitu zdravlja u Kragujevcu.

Prema zajedničkom saopštenju instituta i Infektivne klinike kragujevačkog Kliničkog centra, na bolničkom lečenju se nalazi šest pacijenata sa dijagnozom virusnog meningitisa, a pod sumnjom na to oboljenje u poslednjih 24 sata primljeno je još pet bolesnika.

U saopštenju se navodi da "to oboljenje ne treba poistovetiti sa bakterijskim meningitisom", koji se pojavio u Nišu i koji kod bolesnika ima teži tok i prognozu, i dodaje da protiv virusnog meningitisa ne postoji vakcina. Institut u saradnji sa svim nadležnim institucijama preduzima sve potrebne protivepidemijske mere.

U školama i ustanovama kolektivnog smeštaja preduzete su sve neophodne mere pojačane opšte i lične higijene, a roditeljima je savetovano da povećaju nivo higijene u porodici. Stručnjaci i lekari su preporučili što češće pranje ruku toplom vodom i sapunom, posebno tokom pripremanja hrane i korišćenja toaleta. Kako je saopšteno novinarima, uz preduzete mere deca mogu da idu u školu i obdaništa. Nadležni u Institutu za zaštitu zdravlja i Infektivne klinike Kliničkog centra povodom epidemije virusnog meningitisa apelovali su na Kragujevčane da pojačaju mere opšte i lične higijene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: