Posledice slučaja sa vladikom

Boris Tadić kaže da situacija koja je nastala hapšenjem vladike Jovana ne sme poremetiti odnose Makedonije i Srbije.

Izvor: B92, FoNet

Utorak, 02.08.2005.

08:31

Default images

Predsednik Srbije je posle telefonskog razgovora sa predsednikom Makedonije Brankom Crvenkovskim kazao da se Srbija neće mešati u problem nastao hapšenjem Jovana: "U to pitanje država Srbija ne može da se upliće, jer bi to bilo mešanje u tuđe probleme, političke i sudske procese", rekao je Tadić.

On je u izjavi agenciji FoNet naglasio i da ne shvata neuvažavanje osnovnih verskih sloboda, ali je dodao da će ovaj problem rešavati evropske institucije, nadležne za ljudska prava - OEBS i Helsinški odbor i makedonska država.

Prema Tadićevim rečima, ovo pitanje je važno za dve crkve a ima i regionalni značaj.

Boris Tadić je inače predsedniku Makedonije Branku Crvenkovskom čestitao nacionalni praznik te države, Ilinden. Kako je saopštio kabinet makedonskog predsednika, Tadić i Crvenkovski su u telefonskom razgovoru izrazili saglasnost da dve države treba da "učine zajedničke napore da se ne bi ugrozili dobrosusedski odnosi koje su na visokom nivou".

"Odnosi Srbije i Makedonije su odnosi prijatelja koji imaju iskrenu saradnju i tako i treba da ostane, uključujuči i princip nemešanja u unutrašnje stvari", zaključili su predsednici Srbije i Makedonije, navodi se u saopštenju.

Granični prelaz Prohor Pčinjski otvoren

Makedonski mediji najpre su, jutros, objavili da je prelaz zatvoren sa srpske strane, a potom je MUP Srbije saopštio da su prelaz zatvorili Makedonci. Reporter B92 je javio je da saobraćaj funkcioniše normalno. Državni praznik Makedonije, Ilinden ili Sveti Ilija, koji je prethodnih godina obeležavan u manastiru Prohor Pčinjski, ove godine protekao je bez makedonskih zvaničnika.

Reporter B92 Radoman Irić javlja da niko od makedonskih zvaničnika danas nije došao u Prohor Pčinjski, gde je velikim narodnim vašarom obeležen 2. avgust. Vlada Milutinović, sekretar Vranjske eparhije, kaže da je manastir sveti Prohor Pčinjski, pošto se nalazi na granici Srbije i Makedonije, u prošlosti često bio izložen političkim manipulacijama. "Što se tiče Srpske pravoslavne crkve, mi smo normalno obeležili praznik Svetog Ilije, uz liturgiju koju je služio episkop vranjski Pahomije", kaže on.

Inače, Vladika Pahomije je optužen za seksualno zlostavljanje četiri dečaka. Suđenje je u toku.

Kako je počelo

Narastajuća kriza u makedonsko-srpskim odnosima počela je zatvaranjem vladike Jovana.

Potom je Sinod Srpske pravoslavne crkve pozvao sve ustanove i organizacije koje imaju zakonsku obavezu ili osećaju moralnu odgovornost u pogledu zaštite ljudskih prava da se kod nadležnih vlasti u Skoplju angažuju radi puštanja vladike Jovana na slobodu.

Oslobađanje vladike Jovana tražili su i premijer Srbije Vojislav Koštunica i ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić, koji je pozvao predsednika Makedonije Branka Crvenkovskog da hitno amnestira vladiku Jovana. Vlada Makedonije je na to odgovorila da ne može da reaguje u tom slučaju jer je reč o odluci sudske vlasti, koja je nezavisna.

Velimir Ilić juče je, u nastavku "slučaja vladika", naredio Jatu da prizemlji dva aviona iznajmljena makedonskoj avio-kompaniji, poručivši da Srbija više neće sarađivati s Makedonijom ako vladika Jovan ne bude oslobođen iz zatvora. Makedonski nacionalni avio-prevoznik MAT potom je kategorično demantovao informaciju o prizemljivanju dva aviona te kompanije iznajmljenih od Jata. U međuvremenu je jedan od dva aviona Jata, iznajmljenih MAT-u, zadržan na beogradskom aerodromu, gde je noćas došao na redovan servis.

Iako se Ilićeva odluka direktno odnosila na avio-prevoznika, nad kojim nema ingerencije, Upravni odbor Jata, koji se čini nadležnim u čitavoj priči, još se nije oglasio. Predsednik tog odbora Miloš Aligrudić kratko je rekao da je trenutno na odmoru i da se treba obratiti portparolu. 

Predsednik Makedonije Branko Crvernkovski potom je, juče, komentarišući politiku vlasti Srbije povodom proslave dana državnosti Makedonije, rekao da je to pogrešna politika i da nije u duhu dobrosusedskih odnosa, dodavši kako se nada da će u dogledno vreme razum prevladati. "Nema i ne može biti nikakve trgovine s vlastima u Beogradu o oslobađanju Vraniškovskog", rekao je Crvenkovski.

"Moguće ozbiljne ekonomske posledice"

Vlatko Sekulović, zamenik ministra za ekonomske odnose sa inostranstvom u Vladi Srbije, upozorio je da bi dalje zatezanje odnosa Srbije i Makedonije moglo imati ozbiljne ekonomske posledice. Sekulović je naveo i da je Makedonija veoma značajan spoljnotrgovinski partner Srbije. "Imamo ozbiljan suficit u razmeni s Makedonijom, od 50 miliona dolara, a to je rezultat rada naših preduzeća i zaposlenih u tim preduzećima. Bilo kakve trzavice na relaciji dve zemlje treba rešavati u duhu dobrosusedskih odnosa, a ne nekakvim merama koje podsećaju na osvete, pogotovo kada njima može biti naneta ozbiljna šteta ako se nastavi tim putem", kaže on.

Sekulović kaže i da nije potrebna bilo kakva intervencija i mešanje države u odnose koji spadaju u odnose dve crkve. "Mi se, kao pojedinci, možemo solidarisati s ljudima za koje smatramo da su im oštećena ili uskraćena osnovna ljudska prava, ali to je jedno pitanje, a drugo pitanje je razdvojenost crkve i države kao civilizacijsko dostignuće. Mislim da se takvim ponašanjem u stvari više nanosi šteta i onima kojima bismo kao želeli da pomognemo. I tom vladici se nanosi šteta ukupnim odnosima dve zemlje", kaže on.

"Nije nuđena nagodba"

Vladeta Janković, savetnik premijera Srbije, kaže da niko iz Vlade nije nudio nagodbu u vezi s vladikom Jovanom. "Kategorički demantujem da je bilo ko u ime Vlade Srbije nudio bilo kakvu pogodbu. Vlada je njegovo puštanje na slobodu zahtevala bezuslovno zato što nikakvog uslovljavanja ne može biti kada je reč o kršenju osnovnih ljudskih prava i sloboda", rekao je Janković Beti.

Od čega se živi?

Nebojša Medojević, predsednik Grupe za promene, kaže da u političkom regionu kakav je Balkan nije dobro na političkoj sceni podgrevati teme kojima nije mesto u razgovoru među političarima. "Ne bi trebalo da se ministri bave time, mislim da je dovoljno da se predsednici dve države diplomatskim i fer razgovorom regulišu situaciju, da takve teme ne postanu plodno tle za ekstremiste i nacionaliste. Reč je o preteranom davanju pažnje nečemu od čega se ne živi", kaže Medojević.

On dodaje da ne zna kakve veze ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić ima s položajem Srpske pravoslavne crkve u Makedoniji i dodaje da je za aktuelnu Vladu Srbije karakteristično to da svako vodi sopstvenu politiku i da se zbog toga ne može videti šta je zapravo politika Vlade.

Demanti

Kabinet predsednika Makedonije Branka Crvenkovskog danas je demantovao informaciju da je Crvenkovski optužio predsednika Srbije Borisa Tadića i premijera Vojislava Koštunicu da su mu nudili da poseti Prohor Pčinjski u zamenu za oslobađanje vladike Jovana. "Crvenkovski ni u jednoj izjavi nije pomenuo ni Tadića ni Koštunicu i nije izjavio da su mu oni ili bilo ko drugi predlagali trampu", navodi se u saopštenju kabineta.

Neki beogradski mediji, pozivajući se na medije iz Makedonije, juče su preneli da je Crvenkovski optužio Tadića i Koštunicu da su mu nudili trampu. Tu informaciju preneo je i B92, preuzimajući informaciju agencije Beta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

110 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: