NATO - kamen spoticanja

Sporazum sa NATO-om može da dovede do ozbiljnog neslaganja vlada Srbije i državne zajednice.

Izvor: B92

Subota, 23.07.2005.

11:45

Default images

Ministarstvo spoljnih poslova SCG demantovalo je tvrdnje da Vlada Srbije i njeni organi nisu konsultovani pre nego što je Savet ministar dao ovlašćenja šefu diplomatije Vuku Draškoviću da potpiše Sporazum o kopnenim linijama komunikacija sa generalnim sekretarom NATO-a Japom de Hop Sheferom.

U saopštenju SMIP-a se navodi da je, na osnovu odluke Saveta ministara SCG od 4. decembra prošle godine, formiran pravni pregovarački tim za pripremu Sporazuma, u čijem radu su, pored eksperata Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva odbrane, učestvovali i predstavnici vlada Srbije i Crne Gore.

Vlada Srbije je, reagujući na to saopštenje, sama saopštila da nije dala saglasnost niti je uopšte razmatrala sporazum sa NATO-om, pošto je o tom sporazumu upoznata tek pošto je potpisan.

U ceo slučaj potom se umešao i predsednik Koordinacionog centra za Kosovo Nebojša Čović, koji je izjavio je da je Vuk Drašković "ubačen u igru" u vezi sa sporazumom sa NATO-om i da je postao žrtva Ministarstva odbrane SCG i Vlade Srbije. "Drašković poseduje kompletnu dokumentaciju da je upoznao Vladu Srbije sa procesom pripremanja sporazuma, a Ministarstvo odbrane je radilo na sporazumu do pre mesec dana, a sada i jedni i drugi peru ruke", rekao je Čović sinoć jagodinskoj televiziji Palma plus.

U međuvremenu, ministar pravde Srbije Zoran Stojković, gostujući na čačanskoj televiziju "Galaksija", kazao je da Vlada Srbije nije odobrila sporazum sa NATO-om i pokazao je dokument koji, kako je rekao, dokazuje da je Ministarstvo pravde nacrt sporazuma ocenilo kao neprihvatljiv.

Stojković je rekao da je u Ministarstvo pravde stigao samo nacrt sporazuma o kom je u tom ministrstvu rečeno da "ne vredi ništa i da mora da ići na kompletnu reviziju".

"Neozbiljno"

Vojni analitičar Ljubodrag Stojadinović kaže da je to što se dešava između Vlade i Ministarstva spoljnih poslova neozbiljno.

"Vrlo je teško govoriti ko je u pravu. Niko od nas ne može da presuđuje da li je u pravu Ministarski savet državne zajednice ili Vlada Srbije, ali je očito da se radi o izvesnoj neozbiljnosti kada je u pitanju sklapanje jednog tako važnog međunarodnog sporazuma. Mi se ponovo srećemo sa jednim anegdotskim stavom Vlade Srbije - da nije znala, da je premijer Koštunica poslednji obavešten o tome šta se dogodilo", kaže Stojadinović.

Tadić: Polemika štetna za ugled države

Predsednik Srbije Boris Tadić zabrinut je zbog polemike i neslaganja Vlade Srbije i vlade državne zajednice oko sporazuma kojim se dozvoljava prolaz NATO-snagama kroz Srbiju i Crnu Goru. 

U pisanoj izjavi agenciji Beta Tadić je istakao da to pokazuje da "među strankama vladajuće koalicije ne postoji osnovna koordinacija". "Ovakva situacija je zabrinjavajuća, ne samo zbog bezbednosti naših sugrađana na Kosovu i Metohiji, već i zbog ugleda naše zemlje pred međunarodnim institucijama, koji se na ovaj način urušava", naveo je Tadić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: