Saslušan svedok zločina u Osijeku

Na Županijskom sudu saslušan je zaštićeni svedok u vezi sa ratnim zločinom protiv srpskih civila u Osijeku 1991. i 1992.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 20.07.2005.

12:45

Default images

Agencija Hina prenela je nezvaničnu informaciju da je zaštićeni svedok osiječki policajac Krunoslav Fehir, koji tvrdi da je svedok likvidacija srpskih civila u Osijeku, ali tu vest nisu želeli da potvrde ni Županijski sud, ni Državno tužilaštvo.

"Mogu samo reči da je na zahtev Županijskog državnog tužilaštva sprovedena hitna istražna radnja ispitivanja zaštićenog svedoka u vezi sa krivičnim delom ratnog zločina protiv civilnog stanovništva", kazao je privremeni šef istražnog odeljenja zagrebačkog Županijskog suda Ratko Šćekić.

Hina prenosi da se na sudu nije moglo saznati niti koliko je trajalo saslušanje, kao ni koji je istražni sudija saslušao svedoka ratnog zločina protiv civila.

Vest o saslušanju zaštićenog svedoka pokrenuo je osiječki novinar Drago Hedl, koji je za Hinu izjavio da ga je juče pozvala osoba koja mu je bila izvor za članak u prošlom broju nedeljnika "Feral Tribjun", a koja mu je potvrdila da će danas dati izjavu pred istražnim sudijom zagrebačkog Županijskog suda.

"Ne mogu otkriti ime te osobe, ali mogu reći da je to isti čovek koji je bio izvor za članak o ratnim zločinima nad civilima u Osijeku po naređenju Branimira Glavaša i koja je dala opširnu izjavu državnom tužiocu Mladenu Bajiću i njegovom zameniku Draganu Novoselu", izjavio je Hedl.

On je dodao da mu je svedok rekao da će pred istražnim sudijom ponoviti izjavu datu Državnom tužilaštvu, a u kojem je za Glavaša rekao da je osoba koja je naređivala hapšenja, premlaćivanja i likvidacije ljudi.

Šeks nije znao

Predsednik Sabora kaže da 1991. nikako nije mogao sprečiti ubistva srpskih civila u Osijeku jer za to nije imao moć ni ovlašćenja.

Vladimir Šeks je to kazao u emisiji HTV-a "U fokusu", u kojoj je gostovao s predsednikom SDP-a Ivicom Račanom, komentirajući izjave disidenta HDZ-a Branimira Glavaša da bez Šeksovog znanja 1991. nije mogao učiniti ništa, pa ni počiniti ubistva koja mu se stavljaju na teret, prenosi portal index.hr

Šeks je rekao da je na čelu osječkoga kriznog štaba bio svega 55 dana, te da je s te dužnosti, kao i iz grada, otišao polovinom septembra 1991.

Podsetio je da je u Osijeku u to vreme vladao haos, budući da su prilazi gradu bili blokirani, a sam grad bio pod neprestanim zamračenjima i bombardovanjima. "U Osijeku su tada delovale razne skupine i pojedinci nad kojima kontrolu nije imao nitko", rekao je Šeks.

On je rekao da niko u osječkom kriznom štabu nije davao nikakve naredbe niti imao ikakve informacije o mučenjima i ubistvima civila srpske nacionalnosti, za koja su ovih dana neki svedoci javno prozvali Glavaša, koji je u to vreme bio šef Sekretarijata narodne obrane. Šeks je kazao i da su se informacije o ubistvima u javnosti prvi put pojavile u novembru i decembru 1991, kad je on već bio u Zagrebu i pripremao ustavotvorne dokumente za osamostaljenje Hrvatske.  

Na pitanje zašto je pokretanje istrage protiv Glavaša 2003. osudio kao napad na HDZ, Šeks je odgovorio kako se tada radilo o pokušaju da se Glavašu, a posredno i njemu (Šeksu) nametne odgovornost za ubistva civila u Paulin Dvoru s čim, kako kaže, ni jedan ni drugi nisu imali nikakve veze.

Svedok

Krunoslav Fehir je uputio  poruku redakciji riječkog Novog lista u kojoj praktično potvrđuje svoju ulogu svedoka.

Krunski svedok Krunoslav Fehir oglasio se posle pet dana i poručio da ne odustaje ni pedalj. "Sve ovo me je još više učvrstilo u odlučnosti da pomognem sankcionisanju ubistava koja sam vidio i o kojima sam nedavno svedočio državnom tužiocu i u Feral Tribjunu," naveo je 29-godišnji Fehir.

Njegov otac Josip inače već danima na konferencijama za štampu demantuje da porodica Fehir ima bilo kakve veze sa zločinima. Poznavaoci prilika, među kojima je i novinar splitskog Ferala Drago Hedl, koji je i aktuelizovao čitavu priču o događanjima u Osijeku 1991. i 1992, smatraju da je pojavljivanje Josipa Fehira skretanje pažnje sa zločina: "Imam pouzdane informacije da su mnogi ljudi koji bi mogli biti svjedoci toga događaja obrađivani i preparirani za ono što slijedi, ali ne od službenih organa koji bi to trebali činiti, nego od neformalnih struktura koje su se jako angažirale na ovom cijelom slučaju".

Inače, Josip Fehir je, prema navodima hrvatskih medija, jedan od prvih na ratnom spisku najbližih saradnika Branimira Glavaša.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: