Nova upozorenja iz Jata

Sindikati aviomehaničara i avioinženjera Srbije traže od Vlade Srbije da hitno osposobi račun "Jat tehnike".

Izvor: B92

Utorak, 19.07.2005.

14:11

Default images

U suprotnom, upozoravaju oni, izgubiće se mogućnost dobijanja sertifikata za popravku aviona evropskih kompanija. Predsednik Sindikata aviomehaničara Srbije Dragan Bogdanović kaže da bi zbog toga "Jat tehnika", koja je u postupku odvajanja od "Jat ervejza", godišnje izgubila 40 miliona evra.

"Poenta svega je da nas guraju u štrajk i ne daju nam da radimo", istakao je Bogdanović i upitao da li je srpski premijer Vojislav Koštunica upoznat sa time šta u "Jatu" radi predsednik Upravnog odbora i član Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić. Međutim, Bogdanović dodaje da premijer Srbije nije u poslednjih mesec dana odgovorio ni na jedno od četiri pisma koja su mu aviomehaničari i avioinženjeri poslali i upozorava da poslovodstvo Jata i Vlada Srbije nisu ispunili ni jednu od obaveza iz dokumenta kojim je okončan prolećni štrajk.

Bogdanović je precizirao da na "Jat tehniku" nije prevedena sva imovina predviđena planom Vlade Srbije, niti je više od 900 zaposlenih na održavanju aviona prebačeno u novoosnovanu kompaniju. Prema njegovim rečima, Upravni odbor "Jat ervjeza" ometa proces rada u "Jat tehnici", kojoj na računu pripada nešto manje od milion evra za poslove koje je taj deo "Jata" prošle godine uradio za druge kompanije.

Predsednik Samostalnog sindikata inženjera vazduhoplovstva Srbije Vera Vasović kazala je da se Aligrudić "mora povući" iz Upravnog odbora "Jat ervejza" i dodala da se na čelo "Jat tehnike" moraju ubuduće postaviti ljudi sa znanjem, ali i višegodišnjim iskustvom u vazduhoplovstvu, makar došli i iz inostranstva.  Vasovićeva je istakla da će "Jat tehnika" "preživeti" i bez evropskih sertifikata, jer je u svakom slučaju konkurentna zbog jeftine radne snage, ali je upozorila da je trend postao da sposobni napuštaju zemlju i odlaze da rade u inostranim aviokompanijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Oglasili se Rusi: Oslobođeno

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da je ruska vojska oslobodila selo Berdiči iz predgradja Avdejevke, prenose RIA Novosti.

13:02

2.5.2024.

1 d

Podeli: