DINKICEV GOVOR U SAVEZNOJ SKUPSTINI

Izvor: B92

Utorak, 28.11.2000.

23:31

Default images
Novoizabrani guverner Narodne banke Jugoslavije Mladjan Dinkic, obracajuci se poslanicima Veca gradjana Savezne skupstine, obecao je da ce NBJ u prvih sto dana odrzati stabilan kurs dinara, ojacati devizne rezerve, eliminisati crno trziste i revitalizovati staru deviznu stednju. Dinkic je rekao da ce kurs nemacke marke do kraja 2000. godine ostati 30 dinara, te istakao da ce se raditi na unifikaciji dinara za sve finansijske transakcije kako bi se do kraja godine ostvarila puna konvertibilnost dinara. Dinkic je izneo i 10 osnovnih tacaka svog rada u narednih 100 dana. "1) odrzavanje stabilnosti kursa dinara, 2) dalje jacanje deviznih rezervi zemlje, 3) uvodjenje pune konvertiblnosti dinara u tekucim transakcijama, sto ce znaciti eliminisanje crnog deviznog trzista i prelazak na legalne menjacke poslove, 4) izmirivanje dospelih zakonskih obaveza po osnovuu stare devizne stednje, sto znaci da ce ostatak obaveza za 2000. godinu, a do sada je izmireno svega oko 35% ove obaveze, biti izmiren i to isplatom u devizama, 5) okoncanje pregovora sa Medjunarodnim moneteranim fondom iobnavljanje clanstva u ovoj najvaznijoj medjunarodnoj finansijskoj instituciji, 6) uspostavljanje platnog prometa izmedju Srbije i Crne Gore, sto ce biti obavljeno u koordinaciji sa republickim i sveznom vladom, 7) pripreme za reformu bankarskog sistema, 8) jacanje finansijske discipline i sprecavanje hazardnih i spekulativnih transakcija, 9) razvoj trzista kratkorocnih hartija od vrednosti uz postepeno snizavanje kamatnih stopa na trzisnim osnovama i 10) uproscavanje administrativne procedure i ukidanje birokratskih postupaka koji sprecavju efikasnost rada finansijskog sistema."

Dinkic je podsetio poslanike da je u poslednjih mesec dana, dok je on bio v.d. guvernera, NBJ stabilizovala kurs dinara, da je uvecala devizne rezerve za oko 100 miliona nemackih maraka i da je gradjanima omogucila slobodnu kupoprodaju deviza po realnom kursu u zvanicnim institucijama. Pre izbora guvernera poslsnici SPS i SRS Dinkicu su osporavali strucnost i radno iskustvo. Radikali su izneli optuzbe da je Dinkic predvodio "oruzanu grupu ljudi koji su sa automatskim puskama upali u NBJ i preuzeli je upostizbornom periodu". Odgovarajuci na ove optuzbe, Dinkic je rekao da "nikada nisam u svom zivotu" nije nosio oruzje. "Nisam nikada upao sa automatskim puskama u Narodnu banku Jugoslavije. Jedino tokom sluzenja vojnog roka video sam kako izgleda automatska puska. Tamo sam doduse duzio rucni bacac", dodao je Dinkic. "Oni koji su doveli do toga da smo imali najvecu hiperinflaciju u ljudskoj istoriji, do toga da nam plate padnu na 90 maraka, oni mogu gradjanima to da pricaju. Medjutim, jedino moje oruzje i nadalje i oduvek bilo je samo ova kravata, olovka i kompjuter", rekao je Dinkic.

Poslanici SPS-a, JUL-a i SRS-a iskoristili su raspravu u Vecu gradjana da na racun Mladjana Dinkica izreknu niz optuzbi. Poslanik SPS-a Ivica Dacic istakao je da je Mladjan Dinkic izjavio "da prvi sledeci srpski predsednik, bio on Milan Milutinovic ili Velja Ilic, treba da se izvini Hrvatima, muslimanima i Albancima". "Molim vas, u moje ime nema pravo da se bilo kome izvinjava, jer je to politika prebacivanja krivice za sve sto se desilo na prostorima bivse Jugoslavije na srpski narod. Na to niko od vas, pa makar se zove Mladjan Dinkic, nema pravo. Ali ima nesto u cemu podrzavam Mladjana Dinkica. Danas nam je on, ili ne znam ko, duplo povecao plate, nama poslanicima. Hvala vam. To su blagodeti nove vlasti, samo na zalost, to je blagodet za vlast i za opoziciju, a ne i za narod", rekao je Ivica Dacic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: