Milenković prvi put pred sudom

Dejan Milenković se u ponedeljak prvi put pojavio pred većem Posebnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.02.2005.

09:42

Default images

Iako je u nedelju drugačije najavljeno, on se ipak nije izjasnio o optužnici koja ga tereti za umešanost u ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića, već je tražio vreme za pripremu odbrane.

Dejan Milenković je sedmooptuženi za ubistvo Đinđića, a dostupan je vlastima Srbije od 2. februara jer je više od šest meseci čekana njegova ekstradicija iz zatvora u Grčkoj. Milenković je sudijama pojasnio da se grčkim vlastima predao i da nije uhapšen, kako je objavljeno. On kaže i da ne zna zašto je sedam meseci bio u Grčkoj. "Verovatno nekome ne odgovora to što sam se ja pojavio živ i zdrav u ovom sudu, ali o tom potom", kaže on.

15.000 strana

Milenković je, iznoseći lične podatke, naveo da je rođen 1970. u Zemunu, da je oženjen i otac troje dece, da je metalostrugar i da nije osuđivan.

On je tražio odlganje kako bi mogao da se upozna s predmetom. Milenkoviću je 3. februara uručena optužnica, pa nije prošao ni zakonski rok od 15 dana, koliko mu sleduje za pripremu odbrane. Milenkovićev advokat Nikola Gavrilović kaže da predmet ima oko 15.000 strana. "On je poslednje fascikle materijala dobio 9. februara. S obzirom na brojnost materijala, uradiće sve što bude mogao, znači nema nikakvu nameru da bilo šta odugovlači, ali je količina materijala takva da stvarno zahteva jedno određeno vreme. Na konstataciju se u nedelju mogla čuti informacija da on neće tražiti odlaganje i da će dati odbranu, Gavrilović je rekao da je i on to čuo, ali da ne zna poreklo te informacije.

Prema optužnici za ubistvo premijera, Milenković je 21. februara 2003. kod "Beogradske arene" na Novom Beogradu kamionom pokušao da se ubaci u kolonu u kojoj se nalazilo vozilo sa Đinđićem kako bi omogućio da drugi optuženi pucaju. On  se tereti i da je organizovao prikupljanje informacija o kretanju premijera.

Danilović: Iskaz menja samo status

Suðenje za ubistvo Ðinðiæa
Milenković je kao član "Zemunskog klana" optužen i za ubistva i otmice. Od dana njegove predaje najviše se priča o mogućnosti da on dobije status svedoka-saradnika, ali i o tome da li će Jovan Prijić ostati specijalni tužilac, odnosno ko će Milenkoviću ponuditi taj status.

Zastupnik porodice Đinđić Rajko Danilović ne očekuje da će Milenkovićev iskaz mnogo uticati na tok suđenja. "Ništa bitno taj iskaz ne može promeniti, osim što može promeniti njegov status. Ako bi prihvatio ulogu svedoka-saradnika, on bi sebi znatno olakšao položaj, odnosno bio bi slobodan čovek. Ako ne prihvati bilo šta da priča ne verujem da može imati, imajući u vidu dokaze u predmetu, bilo kakav značaj. Sud mu je dao dovoljno vremena da prouči predmet i razmisli o svom statusu u tom predmetu", kaže on.

Milenković može dobiti status svedoka-saradnika do kraja glavnog pretresa. Suđenje za ubistvo premijera nastavlja se 9. marta, a Milenković će odlučiti da li će tada dati iskaz ili će se, kao neki optuženi, braniti ćutanjem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: