Ukrajina: Izglasano nepoverenje Vladi

Parlament Ukrajine izglasao je nepoverenje Vladi Ukrajine, na čijem čelu je bio Viktor Janukovič.

Izvor: B92

Sreda, 01.12.2004.

09:00

Default images

Takvu odluku podržalo je 229 poslanika s ciljem da se pronađe rešenje za krizu u Ukrajini koja je nastala nakon drugog kruga predsedničkoh izbora. Na sednici ukrajinskog parlamenta, na kojoj je oborena Vlada Viktora Janukoviča, glasalo se i o formiranju prelazne vlade. Međutim, pošto odluku parlamenta o smeni Vlade mora da potpiše i predsednik države Leonid Kučma, Janukovič i dalje obavlja dužnost premijera.

Istovremenom, zbog postizborne krize u Ukrajini, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i sekretar ruskog Saveta za nacionalnu bezbednost Igor Ivanov kritikovali su Zapad za mešanje u ukrajinsku krizu. Kritike na račun Zapada uputio je čak i bivši premijer i predsednik Privredne komore Rusije Jevgenij Primakov, ali iz Haga, gde je svedočio u procesu koji se pred Tribunalom vodi protiv Slobodana Miloševića. Primakov je tim povodom i optužio Zapad da stoji iza svih dešavanja u Ukrajini.

Predsednik Ukrajine Leonid Kučma, predsednik parlamenta Vladimir Litvin i dvojica predsedničkih kandidata, Viktor Juščenko i Viktor Janukovič, složili su se da u državi treba izvršiti političke, ustavne i zakonske reforme, kako bi se prevazišla kriza. Na okruglom stolu, uz učešće medjunarodnih posrednika, oni su postigli dogovor da bude izmenjen Ustav, čime bi premijer imao veća ovlašćenja, zatim zakon o izboru predsednika, kao i da se sprovedu političke reforme, na osnovu čega bi se vlada formirala po novom principu. Kučma je posle skupa izjavio da je pronadjeno "kompromisno rešenje" i da su zajedničku izjavu o tome potpisali svi učesnici razgovora. Prema njegovim rečima, učesnici okruglog stola dogovorili su se da pristalice opozicije deblokiraju državne institucije i da se osnuje ekspertska grupa koja će pripremiti pravne osnove za izlazak iz krize. Viktor Juščenko je dogovore postignute tokom okruglog stola ocenio kao "kompromisne".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

22 h

Podeli: