Region 0

08.05.2024.

10:05

"Situacija za Hrvatsku ozbiljna, aždaja nacionalizma dolazi"

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac izjavio da će ta stranka podržati lidera HDZ Andreja Plenkovića za mandatara.

Izvor: Tanjug

"Situacija za Hrvatsku ozbiljna, aždaja nacionalizma dolazi"
EPA-EFE/ANTONIO BAT

Podeli:

IPak, kako je dodao, ta srpska stranka neće dati i potpis podrške, što je, kako je istakao, isključivo odluka SDSS-a, a ne nekog drugog.

Pupovac je pojasnio da će osam poslanika manjina nastaviti da deluje zajedno jer predstoji, kako kaže, dosta bitaka i dosta prilika. Pojašnjava da to znači da će poslanici manjinskih stranaka delovati usaglašeno.

"Ali među nama ima razlika kome možemo dati podršku kada je sastav vlade u pitanju. Klub će odlučiti koliko i koji će to poslanici manjina potpisati Plenkoviću da bude mandatar. Nakon toga ide sledeći korak kada gledamo program vlade i sastav vlade", rekao je Pupovac.

Ističe da je pozicija manjina i do sada bila delikatna, ali da će u narednom periodu biti veoma delikatna.

Ovaj put ćemo ići s drugačije rasporedjenim ulogama jedni će čuvati vodu, drugi vatru. Oni koji su unutra su voda, a oni koji su vani su vatra, kazao je Pupovac.

Istakao je da ma koliko Domovinski pokret smatra da su oni sprečili ulazak SDSS-a u vladu, varaju se. "Nisu. Oni (DP) su teško narušili ono što je godinama stvarano, da Hrvatska postane koliko toliko jedna civilizovana zemlja. SDSS je odlučio da neće biti deo te većine i to je naš stav bio od početka", rekao je Pupovac.

Ukazao je da je DP dobio izbore na antisrpskoj kampanji, a oformio se na antićirilićnoj kampanji. Oni su samo teško kontaminirali politički prostor zemlje", kazao je Pupovac.

Na pitanje zašto je Plenković pristao na vladu bez SDSS-a, Pupovac kaže da nije siguran da je lider HDZ imao drugog izbora. "Nisam siguran da je Hrvatska imala drugog izbora", rekao je Pupovac.

Lider SDSS-a je upitao da li postoji svest o tome ko je sve učestvovao u stvaranju stranaka kao što Domovinski pokret, da nastupa kao da je sve normalno, kao da je njihova retorika normalna, njihovi stavovi i prema Srbima i generalno.

"Sasvim sigurno to nije samo Plenković. Postoji čovek koji je oprao tu stranku i koji je uneo potpuni ršum u politički život zemlje, porušio sve što se porušiti dalo. Sada bi trebalo ispostaviti račun meni ili Plenkoviću, a ne postaviti pitanje njemu koji sa njima razgovara i kada kaže 'to su dobri dečki samo ih krivo vide'", naveo je Pupovac aludirajući na predsednika Republike Zorana Milanovića.

On je upozorio da ne treba biti kratke pameti i misliti od danas do sutra, jer, kako je istakao, situacija jeste ozbiljna za Hrvatsku i niko ovo što radi ne radi iz zadovoljstva, već iz nužde.

Na pitanje kakva je razlika hrvatske desnice od pre osam godina, kada je na čelu HDZ-a bio Tomislav Karamarko od ove sada, kada je SDSS u situaciji da mora biti izvan vlade, Pupovac kaže da je pitanje "kada je Zoran Milanović postao DP-ovac, kada je DP ušao u sabor sa 14 mandata".

"Razlika je u tome što mi više nećeo biti unutra, ali ćemo biti vani i radićemo svoj posao, čuvaćemo zemlju i bićemo vatra", rekao je Pupovac i istakao da je oko SDS S u kampanji stvoren "sanitarni kordon".

Stranke su, ističe, bile zaslepljene mantrom protiv korupcije i nije bilo bitno to što "aždaja nacionalizma dolazi na vrata".

"U predizbornim okolnostima ljudi su stavili sve na jednu kartu, na 'crveno', a pritom nisu vodili računa da li će kuća izgoreti zbog tog crvenog", kaže Pupovac.

Odluka koju su doneli, kaže, bila je veoma teška zbog opšteg interesa, ali "pogledajmo kako je do toga došlo i šta će se tek dogadjati zbog toga".

Voleo bi, dodaje, da neke odluke nije doneo i da je više snage, ali politički život u Hrvatskoj se "pojednostavio i doveo na 'ili'- 'ili'".

SDSS će u narednom periodu, kaže, ići od bitke do bitka, od izazova do izazova, ali bez grubog obračuna kakav je vodjen protiv njih kada je stvoren taj "sanitarni kordon i zid mržnje".

"Biće to šahovska igra, ponekad igra mačke i miša. Biće veoma izazovno i to treba da znaju svi i oni koji su unutra i oni vani", naveo je Pupovac.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: