Diskvalifikovana Apurna

Beograd -- Komisija za hartije od vrednosti diskvalifikovala je "Apurnu" iz procesa preuzimanja akcija "Knjaza Miloša".

Izvor: B92
Podeli

"Apurna", firma "Danona" i Vlada Divca, koju je država prihvatila kao najboljeg ponuđača i kome je deponovala svoj paket akcija, diskvalifikovana je, jer je supruga Vlada Divca, Snežana, na sastanku s malim akcionarima u Aranđelovcu obećala da će svaki akcionar koji pridruži akcije "Apurni" dobiti još 3.500 dinara od Predraga Danilovića. Ona je na taj način uticala na opredeljenje akcionara "Knjaza Miloša".

Mali akcionari koji su svoje akcije dali "Apurni" moći će da ih prebace preostalim ponuđačima kompanijama, "FPP Balkan Limitedu" i "Pivovarni Laško".

Član Komisije za hartije od vrednosti Dušan Bajec potvrdio je da je Komisija jednoglasno donela odluku da se diskvalifikuje ponudu "Apurne". Bajec je na sednici Odbora za privatizaciju Skupštine Srbije naveo da je takva odluka doneta u ponedeljak, 22, novembra, ali nije imao ko da je potpiše jer je pozlilo predsedniku Komisije Milku Štimcu. "Danas se ponovo sastala Komisija i ovlastila zamenika predsednika Djordja Jovanovića da potpiše rešenje", rekao je Bajec.

Povodom poslednje odluke Komisije za hartije od vrednosti, potpredsednik Vlade Srbije i predsednik stranke G17 plus Miroljub Labus izjavio je da je ta odluka potpuno nezakonita. Javnost mora da zna da se već duže vreme vodi rat izmedju pravne države i Miloševićevih tajkuna. Ukoliko se pokaže da država nema načina da zaštiti zakonitost u ovako važnom slučaju, prestaje razlog za učestvovanje G17 plus u vlasti, kaže se u saopštenju uz Labusovog kabineta.

Podsećamo da je predsednik Komisije za hartije od vrednosti, Milko Štimac, najavio da će Komisija razmotriti okolnosti ponude Danilovića i da će preduzeti mere, ukoliko nađe sa shodno. On je u izjavi za B92 naveo da Zakon predviđa određene sankcije zbog takvog ponašanja i objašnjava da se može govoriti samo o ponudama koje je utvrdila Komisija, a da sve ostalo ne sme. "Te informacije koje su lažne, ili se na  netačan način interpretiraju, jednostavno su zabranjene. Posledice širenja takvih informacija, takvih radnji, šteta koja tako nastane, za to se terete oni koji su te štetne posledice proizveli odnosno, oni koji šire lažne informacije, oni koji vrše pritisak na opredeljivanje akcionara mimo onoga što je u ponudama izneto", kaže Štimac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 594 idi na stranu