Nedelja, 14.11.2004.

10:58

Plan EU za Bliski istok

Evropska unija je rešena da snažnije utiče na rešavanje izraelsko-palestinskog sukoba, u odnosu na dosadašnju ulogu.

Izvor: Beta

Default images

Evropljani su zato pripremili novu inicijativu, neku vrstu "operativnog plana", koju će ovih dana, na turneji po Bliskom istoku podrobnije obrazložiti visoki predstavnik EU Havijer Solana.

Cilj je da se udahne nova snaga posustalom planu "Četvorke" - SAD, EU, UN i Rusije - za stvaranje palestinske demokratske države koja bi u miru i bezbednosti živela s Izraelom.

Od velike važnosti je i da se sporazumom dve strane utvrde buduće granice Izraela i Palestine (povlačenje Izraela ka granicama iz 1967. godine), uz pregovore o palestinskoj prestonici, što bi trebalo da bude Istočni Jerusalim.

EU je odlučna da se ovom inicijativom, najpre, s novim palestinskim rukovodstvom postigne čvrst dogovor kako uspostaviti bezbednost, što znači prvenstveno obustavu terorističkih napada na Izrael, ali i stavljanje pod kontrolu legalnih vlasti svih paralelnih islamističkih i drugih naoružanih grupacija i mnogobrojnih službi bezbednosti, čije je konce dosad uglavnom u svojim rukama držao Arafat.

Šaron i izraelski vladajući vrh bi, za uzvrat, morali da dokažu da im nije cilj da, povlačenjem iz Gaze, u suštini spreče stvaranje palestinske države, što je dosad bilo uverenje Palestinaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: