Svet 3

09.05.2024.

16:41

Zbogom Valerij, ali sad stvarno

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski potpisao ukaz, kojim je i zvanično otpustio iz vojne službe bivšeg glavnokomandujućeg oružanim snagama Ukrajine Valerija Zalužnog.

Izvor: Rt.rs, Kijev independant

Zbogom Valerij, ali sad stvarno
EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

Podeli:

Bar zvanično, omiljeni general među Ukrajincima, a vrlo neomiljen od strane Zelenskog, smenjen je zbog zdravstvenih tegoba, a zatim ga je ukrajinski predsednik postavio za novog ambasadora Ukrajine u Velikoj Britaniji i Severnoj Irskoj.

Ukrajinski mediji prenose da će Zalužnom biti dozvoljeno da nosi vojnu uniformu, iako je razrešen vojnih dužnosti.

Takođe, Zelenski je danas potpisao ukaz o smeni komandanta ukrajinskih snaga za specijalne operacije Sergeja Lupančuka, koji je na to mesto došao pre oko pola godine.

Na njegovo mesto biće postavljen Aleksandar Trepak.

Zelenski je danas potpisao još jedan ukaz, kojim je izabran novi komandant snaga za podršku Oružanih snaga Ukrajine. U pitanju je Dmitrij Gerega.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

22 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: