SNV ne izlazi na izbore

Izvor: B92

Četvrtak, 07.10.2004.

14:14

Default images

Predstavnici SNV KiM saglasili su se da neće izlaziti na predstojeće kosovske izbore.

Oni su pozvali predsednika Srbije Borisa Tadića da povuče svoj poziv za izlazak. Oni su na konferenciji za novinare u Beogradu ocenili da je Tadić izmanipulisan, a da su njegovi uslovi međunarodnoj zajednici za izlazak Srba na izbore samo "političke mrvice" u odnosu na plan Vlade Srbije.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća, Milan Ivanović, osporava Tadićevu tezu da bojkot izbora neće spasiti ni jedan život na Kosovu: "Iskustveno imamo činjenicu da učešće u institucijama ne može da spase nijedan život, ne može da spase Srbe od etničkog čišćenja, od progona, od nasilja i u to smo se uverili u ovih pet godina nasilja, a upravo su te institucije inspiratori i organizatori tog nasilja."

Bivši šef Koalicije Povratak, Rada Trajković, upozorila je predsednika Srbije da je, posle njegovog poziva, Beograd razjedinjen, što je, prema njenoj oceni, veoma opasno: "Politička nestabilnost u Beogradu jako je oslabila poziciju države i poziciju Srba u pregovorima. Međunarodna zajednica funkcioniše po principu manjeg otpora. Svi će dolaziti kod g. Tadića da ga podrže, a drugu stranu će na jedan način zaobilaziti i tako idu prema strani koja manje traži."

Predstavnici SNV-a najavili su i da će Skupštini Srbije podneti zahtev da se izjasni o učešću kosovskih Srba na predstoećim izborima, dok je za 13. oktobar najavljen organizovani protest ispred zgrade Predsedništva Srbije.

Posle sastanka sa predstavnicima Srpskog nacionalnog veća, predsednik skupštine Predrag Marković saopštio je da im je predočeno da svako ima prava na svoje privatno političko mišljenje, ali da je samo Vlada Srbije nadležna da odlučuje o izlasku na izbore, na osnovu Plana o Kosovu, koji je izglasala skupština: "Niko ne može nikome da zabrani da u nečemu učestvuje, ali kao jedina nadležna, Vlada Srbije je procenila da ne postoje uslovi na osnovu kojih je moguće pozvati pojedince ili političke grupacije da učestvuju na izborima i u odnosu na to biće sasvim sigurno postignuto i političko jedinstvo svih odgovornih Srba na Kosovu."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: