Šta će biti s kohabitacijom

Izvor: B92

Četvrtak, 07.10.2004.

08:34

Default images

Poslanička grupa SRS u Skupštini Srbije inicirala je pokretanje postupka za opoziv predsednika Srbije.

Kao razlog za opoziv Borisa Tadića radikali navode da je ovaj prekršio Ustav pozivom kosovskim Srbima da izađu na izbore u Pokrajini. Prema mišljenju radikala, Tadić je svoje stavove o izborima na Kosovu predstavio kao državne i pogazio Rezoluciju Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji. Radikali tvrde i da predsednik zastupa NATO, a ne građane Srbije.

Socijalistička partija Srbije će u petak odlučiti da li će podržati inicijativu za opoziv, a G17 plus i Srpski pokret obnove su protiv. Šef Poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić nije želeo da komentariše inicijativu radikala, ali ni Tadićev poziv, a izbegao je i da odgovori na pitanje da li će Tadićev poziv kosovskim Srbima ugroziti kohabitaciju predsednika i vlade. "Tadićeva izjava je nova politička činjenica i o toj političkoj činjenici, kao i o eventualnim inicijativama, to jest zahtevima za opoziv predsednika, koju su najavili iz SRS, moraju biti obavljene sve konsultacije. Tek posle konsultacija svih političkih subjekata mogu biti dati određeni definitivni stavovi", kaže Aligrudić.

Boris Tadić navodi da kohabitacija ne znači uvek isti stav, već i uvažavanje različitosti i težnju ka objedinjavanju političkih nastupa predstavnika dve političke orijentacije u vlasti, u Vladi i na mestu predsednika Srbije. "Ako je za pojedine političare različitost u stavu, uprkos mom velikom naporu u poslednja dva meseca da imamo zajednički stav, razlog za novu političku destabilizaciju, onda je to na toj političkoj strukturi", kaže Tadić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: