Postizborne koalicije neophodne

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.09.2004.

16:12

Default images

Nijedna stranka u Srbiji posle lokalnih izbora u nedelju, neće moći sama da formira lokalnu vlast.

Prema rezultatima, na opštinskom nivou očigledno će morati da se sklapaju najrazličitije koalicije, jer u većini opština nijedna stranka neće moći samostalno da formira lokalnu vlast. Najviše glasova po opštinama u Srbiji osvojili su demokrate i radikali, a stranke vladajuće koalicije ponovile su neuspeh poput onog sa predsedničkih izbora.

Lider SRS Tomislav Nikolić već je predložio premijeru Vojislavu Koštunici koaliciju na loklanom nivou. Kako kaže Nikolić, o tome će njih dvojica razgovarati u sredu. Portparol Koštuničine stranke Andreja Mladenović objašnjava stav DSS-a o mogućim političkim savezima na lokalu.

"Sigurno je da će glavni partner, to se vidi po rezultatima, biti Demokratska stranka, ali to ne isključuje druge stranke. U nekim sredinama su postignuti takvi rezultati da će morati da se prave široke koalicije. Proporcionalni izbori su takvi, oni otvaraju mogućnost raznim koalicijama i kombinacijama. Naravno, kao što sam napominjao i pre izbora, mi ćemo voditi računa da to budu koalicije koje što više odgovaraju programskim načelima, koje smo mi dali za tu sredinu i uopšte", kaže Mladenović.

Koalicione dogovore u Beogradu mogla bi da pomrsi SDP kojoj nedostaje 55 glasova za ulazak u gradsku skupštinu. Ako bude usvojena žalba SDP-a, većinu u skupštini Beograda moraće da formiraju 3 stranke.

Sa druge strane, u Novom Sadu su u toku analize izbornih rezultata, tako da još uvek nema nikakvih naznaka o mogućim postizbornim koalicijama u gradskoj skupštini. Najuticajniji politički akteri u gradu, pre svega predstavnici SRS-a, DS i LSV-a nisu želeli sa novinarima da razgovaraju na ovu temu - tako da je jedini mogući zaključak - različiti pregovori su u toku ili do njih tek treba da dođe.

Najviše mandata u skupštini grada osvojili su radikali – 35 odsto, iza njih su demokrate sa 25 odsto. Kao važan faktor u političkim kombinatorikama, nameće se Liga socijaldemokrata Vojvodine sa 9 odsto osvojenih glasova, ali i DSS i PSS, javlja dopisnik B92 Dragan Gmizić. Slično je i sa pokrajinskom skupštinom, gde su, po proporcionalnom sistemu najviše dobili radikali, a za njima slede demokrate i Savez vojvođanksih mađara. Konačni rezultati po većinskom izbornom sistemu biće poznati nakon drugog kruga.

Kako javlja dopisnik B92 Larisa Inić, ni u Subotici, lideri Saveza Vojvođanskih mađara i Demokratske stranke nisu želeli da konkretizuju pitanje budućih koalicija. Predsednik Okružne organizacije Saveza vojvođanskih Mađara Jene Maglej najavljuje moguću koaliciju sa demorkatskim opcijama. "Sa onima sa kojima smo, na neki način, i do sada bili u koalicionim odnosima, odnosno sa DS i LSV. Sigurno da će nam oni biti, da tako kažem, početni partneri za pregovor", kaže Maglej. Kandidat DS Oliver Dulić je, sa druge strane, demantovao vest objavljenu u nekim medijima, o postizbornoj koaliciji sa SVM-om. "Zbog toga što bi Savez vojvođanskih Mađara trebalo, pre svega, da prihvati naš program i da prihvati spremnost za promene. I oni su faktor koji treba da doprinese promenama u ovom gradu", rekao je Dulić.

U Novom Pazaru lideri koalicije „Lista za sandžak“ Sulejman Ugljanin i Sandžačke demokratske partije Sait Kačapor ušli su u drugi krug izbora za predsednika opštine. U ovom trenutku, možda jedina nepoznanica je ponašanje birača srpske nacionalnosti. Iako se da zaključiti da će mnogi "od dva zla odabrati manje i glasati za Ljajića", teško je u to sa sigurnošću biti uveren. Ostaje da se vidi i kakav će raspored snaga bit napravljen u opštinskoj Skupštini, s obzirom da Ugljaninu do apsolutne većine nedostaju svega dva glasa. Pitanje je hoće li se svi ostali udružiti protiv Ugljanina i formirati odborničku većinu, javlja dopisnik B92 Amela Bajorović.

Ni u Nišu još nisu počeli razgovori o budućoj saradnji u skupštini opštine, kao ni o eventualnoj podršci jednom od kandidata za gradonačelnika. Međutim, prema rečima Gorana Ćirića, kandidata Demokratske stranke za gradonačelnika, moguća je saradnja DS-a sa DSS-om, G17 plus, pa čak i Pokretom Snaga Srbije.

Analitičar Milan Nikolić kaže za B92 da rezultat loklanih izbora pokazuje da je narod nezadovoljan i da zbog toga najviše kažnjava glavnu vladajuću stranku DSS. "Narod je veoma nezadovoljan ekonomskom i socijalnom situacijom, tokom tranzicije, rad Vlade je ocenjen prilično nezadovoljavajuće. To je pre svega situacija sa DSS-om čiji rejting brzo pada. Na budućim parlamentarnim izborima, ona će biti jedna od manjih partija – preći će cenzus, ali će biti jedna od manjih partija", kaže Nikolić. Prema njegovoj proceni, još jedni parlamentarni izbori čekaju nas najverovatnije na proleće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: