Sahrana žrtava u Beslanu

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.09.2004.

16:26

Default images

Preko stotinu žrtava terorističkog napada u Beslanu porodice su danas sahranile.

Mali Beslan u Severnoj Osetiji mesto je prepuno tuge. Tugovanju se pridruzuje čitava Rusija: zastave na pola koplja, crne trake na zastavama i na nekim prodavnicama, cveće u spomen žrtvama. Radio eho Moskve poziva da se stane na ulici i minut zaćuti ili svetli farovima.

Većina televizijskih stanica ne emituje zabavni program, već ratne filmove, a državni kanal Rosija emitovala je špansku seriju. U bolnicama u Severnoj Osetiji nalazi se, prema zvaničnim podacima, preko 560 osoba. Dobrovljci daju krv za ranjene, a od pojedinaca i organizacija u Rusiji i van nje prikuplja se novčana pomoc za Beslan, prenosi dopisnik B92, Aleksandra Stojanović Godfroa.

Šok i strah u Rusiji, ali i gomila pitanja i ogorčenosti: zašto su zvaničnici lagali da je u školi oko 400 talaca kada ih je bilo preko hiljadu, zašto su rekli da su oni koji su ostali u školi dobro, i kako je moglo da se desi da teroristi sprovedu unapred pripremljeni napad na školu - šta su radile službe bezbednosti. Takva pitanja postavljaju dnevne novine i neke nevladine organizacije.

Medijske organizacije kritikuju i način na koji su državne televizije izveštavale o napadu, prikrivajući ono što vide da se dešava i citirajući zvaničnike koji su tajili informacije. Zvanične informacije o broju i sudbini terorista koji su učestvovali u napadu na školu, još uvek su nepotpune i protivrečne.

Zamenik državnog tužioca Rusije, Sergej Fridinski, kaže da je terorista bilo 32 i da su svi, osim jednog, mrtvi, a da je taj uhapšen. Fridinski je u subotu rekao da ih je bilo 26, načelnik FŠB preko trideset i da je troje uhapšeno. Zvaničnici ne kažu eksplicitno ko stoji iza napada, osim da je grupa bila međunarodna, jer je među njima bilo 9 Arapa i jedan crnac. Dokazi za takvu tvrdnju još nisu pruženi.

Novine na svoju ruku istražuju i dolaze do nezvaničnih informacija iz bezbednosnih struktura da se radilo o grupi Samila Basajeva, vođe čečenskih terorista koji stoji i iza terorističkog napada sa uzimanjem talaca u pozorištu na Dubravki 2002. godine. Zvaničnici takve informacije ne poriču i ne potvrđuju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: