SEDNICA SKUPSTINE ODLOZENA ZA PONEDELJAK

Izvor: B92

Subota, 21.10.2000.

23:32

Default images
Sednica Skupstine Srbije, na kojoj je trebalo da bude izabrana prelazna vlada, u subotu nije odrzana, a sledeca je zakazana za ponedeljak u 10 casova. Pregovori DOS, SPS i SPO o sastavu Vlade zavrseni su neuspehom, a celnici DOS dali su socijalistima rok do ponedeljka da prihvate sve njihove zahteve, zapretivsi da ce u protivnom pozvati gradjane na demonstracije. DOS i SPO saopstili su da su zahtevali smenjivanje Balse Govedarice, predsednika Vrhovnog suda Srbije, i Dragise Krsmanovica, republickog javnog tuzioca, kao i da ova dvojica ne budu imenovana u organe za pripremu i sprovodjenje izbora. Posto se ispostavilo da je poslanicka grupa SPS odustala od predloga da ova dvojica budu u navedenim telima, ostao je samo zahtev DOS. Predstavnici DOS i dalje insistiraju da socijalisti odustanu od kandidature Branislava Ivkovica za ministra nauke i tehnologije. Kandidat za potpredsednika Vlade i jedan od lidera DOS Nebojsa Covic rekao je novinarima da ce SPS u nedelju odrzati sastanke partijskih organa nakon cega bi trebalo da obaveste DOS o postavljenim zahtevima. "Izbora ce biti ovako ili onako. Mi smo dali nalog da se pripremaju procesi u Beogradu i to nije pretnja, nego realnost. Neko stalno kupuje vreme i pravi zabavu, a nas ne interesuje da li se oni konsoliduju. Ako neko za to vreme daje zakljucke da se obustavi platni promet, da se zaustavi isplata para izmedju firmi, onda se zna koliko dobra on zeli ovoj zemlji... Onda krenu price 'DOS hoce ovo ili ono' , 'DOS je kriv za restrikcije'... Pa nije DOS kriv sto je neko letos raubovao energetski sistem zemlje", rekao je Covic, javlja Radio B92. "Mi cinimo uslugu SPS i smatramo da ovo uopste nismo morali da radimo. Mi smo sprecili narod da 5. oktobra udje i u Skupstinu Srbije i Predsednistvo, dakle postupali smo i postupamo potpuno legalisticki, a to neko sada pokusava da zloupotrebi", rekao je na konferencji za novinare Nebojsa Covic. Komentarisuci optuzbe da DOS krsi sporazum naknadnim postavljanjem uslova, on je rekao da "u sporazumu nema imena, ali da u sporazumu pise 'pravna drzava'". "Kako cete da pravite pravnu drzavu s Govedaricom i Dragisom? Nista nismo dodali, to figurira od 1996. i sta se sada prave i cude, da ne kazem nesto gore. Kada smo dodali, na vreme smo dodali, i uvek je na vreme kada su oni u pitanju", rekao je Covic.

Predstavnici SPS novinarima su rekli da se radi o opstrukciji ranije potpisanog sporazuma, ne zeleci direktno da odgovore da li su spremni da ispune postavljene zahteve. Zivadin Jovanovic je rekao da "je u toku delikatan politicki dijalog". "Ne treba nista prejudicirati, vec pokazati malo strpljenja, sve ce biti jasno u ponedeljak", rekao je Jovanovic. Na pitanje Radija B92 da li ce SPS odustati od kandidature Branislava Ivkovica, Jovanovic je odgovorio da je njegova partija "spremna da dosledno sprovede sporazum koji su verifikovali predsednici Milutinovic i Kostunica". Ivica Dacic je izjavio da "u DOS i SPO ima mnogo licnosti koje nisu prihvatljive za SPS", ali da je to "njihov problem". "SPS je prihvatila sve zahteve koji su bili ouci potpisivanja sporazuma i sporazum je potpisan onako kako je predlozen. Mi smatramo da je veoma nekorektno da se danas na sednici Skupstine iznose novi zahtevi koji nisu sadrzani u sporazumu", rekao je Dacic.

I pored toga sto je premijer Mirko Marjanovic podneo ostavku, Covic je istakao da nema konstituisanja nove Vlade dok ne budu smenjeni Govedarica i Krsmanovic, kao i dok SPS ne odustane od Ivkoviceve kandidature. "Ne moze Ivkovic, koji je ucestvovao u batinjanju aktivista Otpora da bude u Vladi. Mi ne mozemo da izdamo tu decu koja su zajedno s nama zaginula", rekao je Covic. U izjavi novinarima ispred zgrade Skupstine Srbije, Branislav Ivkovic je upitao "zasto bi uopste bilo demonstracija". "Ne radi se ovde o Banetu Ivkovicu, Bane Ivkovic je za ove cetiri godine u Ministarstvu uradio toliko da svakome moze da pogleda u oci. Ovde se radi o tome da se zeli da se znacajno degradira polozaj SPS i da se stvore nesigurnost i negativno raspolozenje. Ljudi se motivisu da se sklone od politickog rada. Meni to ne pada na pamet", rekao je Ivkovic.

SPO trazi i smenjivanje sefa Sluzbe drzavne bezbednosti Radeta Markovica, koga optuzuje za “cetvorostuko ubistvo na Ibarskoj magistrali, atentat na Vuka Draskovica u Budvi, kao i za ubistvo Slavka Curuvije i nestanak Ivana Stambolica”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: