Razgovori parlamentarnih partija demokratskog bloka se nastavljaju

Izvor: B92

Petak, 16.01.2004.

18:52

Default images

Pregovori demokratskog bloka stranaka o formiranju nove izvršne vlasti nisu privedeni kraju, ni nakon višečasovnog sastanka u sedištu Demokratske stranke Srbije u petak uveče. Predstavnik domaćina, Vojislav Koštunica, nakon više od tri sata konsultacija sa predstavnicima lista DS-a, G17 plus i koalicije SPO-Nova Srbija, izjavio je da će razgovori o modalitetima saradnje u raznim granama biti nastavljeni „i na političkom i na tehničkom nivou“. Medjutim, lider DSS-a je rekao i da bi ti razgovori morali da budu okončani do konstituisanja novog parlamenta – 27. januara: “Već prvi elementi nekog dogovora koji može biti vrlo diferenciran u nekim stvarima se slažemo, u nekim sarađujemo, u nekim nesarađujemo, na jednom nivou sarađujemo, na drugom nesarađujemo, će se videti kod konstituisanja skupštine, jer tu je potrebno usaglasiti stavove i doći do određene većine, kako bi se skupština konstituisala. Konstituisanje skupštine se ne završava verifikacijom mandata poslanika, već izborom predsednika skupštine itd. Mislim da će to ići na taj način i da ćemo doći do jednog rešenja koje je prihvatljivo za sve, a ako je prihvatljivo za sve onda znači da ustupci moraju biti činjeni od svih”, kazao je Koštunica.

Koštunica je izbegao da direktno odgovori na pitanje da li je, kako je zahtevao DS, pre početka sastanka uputio predstavnicima te stranke izvinjenje zbog optužbi koje je DSS na njihov račun iznosio poslednjih dana: “Zaključeno je da je potrebno da se ovi razgovori odvijaju u što povoljnijoj atmosferi, da prosto nije potrebno da pojedine izjave kojih je bilo na raznim stranama, bilo je i nešto ranije i sada, da nije dobro i produktivno da opterećuju naše razgovore i to je nešto što je na samom početku zaključeno i, rekao bih, najbrže i vrlo dobro rešeno”.

Ne želeći da precizira da li je tokom sastanka razgovarano o većinskoj vladi, lider DSS-a je rekao i da tokom sinoćnjih razgovora nije bilo reči ni o konkretnim personalnim rešenjima za ministarska mesta u novoj vladi.

Od ostalih učesnika sastanka - medju kojima su, izmedju ostalih bili i Boris Tadić, Zoran Živković, Dragoljub Mićunović, Vuk Drašković i Velimir Ilić - novinarima se jedino obratio Miroljub Labus, koji nije krio zadovoljstvo tokom razgovora: “Hoću samo dve stvari da kažem, da smo mi iz G17 Plus zadovoljni konstruktivnim delom tog sastanka, da ćemo sutra imati predsedništvo stranke, da ćemo razgovarati o ovome i mislim da je napravljen ovim jedan korak, nije veliki korak, ali jeste u dobrom pravcu”.

Osim G17 plus stranačke dogovore tokom vikenda imaće i demokratska stranka čiji je Glavni odbor zakazan za nedelju.

Kako Radio B92 saznaje na sinoćnjem sastanku postignut je dogovor o formiranju radne grupe, koja bi već od ponedeljka počela sa radom. Cilj te radne grupe je izrada koalicionog sporazuma, koji bi, takodje, sadržao program buduće vlade, raspodelu ministarskih mesta kao i spisak prioritetnih zakona na kojima bi trebalo da se radi. Izvor našeg radija tvrdi da su u radnu grupu već ušli Mladjan Dinkić iz G17 plus i Dragan Maršićanin iz DSS-a, dok bi DS svoj predlog tek trebalo da iznese.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: