Hrvatske vlasti priznale grešku oko Novakovića

Izvor: B92, SRNA

Nedelja, 28.09.2003.

11:25

Default images

Hrvatske vlasti obavestile su u nedelju makedonske vlasti da povlače poternicu za potpukovnikom Vojske Srbije i Crne Gore Miletom Novakovićem, uhapšenom pre tri dana u Makedoniji, istovremeno tražeći i da se stopira postupak koji se protiv njega vodi u sudu u Kumanovu, saopšteno je u nedelju uveče u Skoplju. Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske obavestilo je o tome makedonsku policiju, kojoj je dostavilo i tražene dokumente oko utvrđivanja identiteta Novakovića.

Novakovićev advokat Toni Cvetkovski za Radio B92 kaže da je ovu vest čuo u dnevniku makedonske televizije, ali da ju je imao još ranije iz nezvaničnih izvora: "Mirjana Kontevska, portparol ministarstva unutrašnjih poslova, dala je izjavu da će sva dokumenta biti dostavljena istražnom sudiji koji treba da odluči šta da radi dalje. Ako je ishod takav kao što su javili mediji, istražni sudija mora da donese rešenje o ukidanju pritvora. Hrvatska je utvrdila da je učinla grešku i nadam se da će sutra biti epilog biti dobar".

Županijski sud u Šibeniku dao je nalog za povlačenje poternice protiv Mile Novakovića, jer je u pitanju zamenjeni identitet. Naime, postoje dva čoveka istog imena i prezimena rođena čak iste godine, obojica su bili oficiri vojske bivše Republike Srpske Krajine. Razlika među njima jedino je u činovima, jedan je general, a drugi potpukovnik. Županijski sud u Šibeniku 1995. godine u odsustvu na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništa osuđuje potpukovnika Novakovića miseći da osuđuje generala. "Takve su greške moguće, one su češće u odsutnosti nego kada se rade uz prisustvo okrivljenog", objasnila je ministar pravosuđa Ingrid Antičević Marinović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: