Utorak, 28.07.2020.

21:01

"Opasne provokacije koje mogu da urone u ponor sukoba"

Kineske vlasti kritikovale su SAD zbog zatvaranja kineskog konzulata kao "opasne provokacije" koja može da dovede do sukoba.

Izvor: Beta

Foto: Tanjug/Brett Coomer/Houston Chronicle via AP

Dodale su da žele bilateralnu "racionalnu komunikaciju".

Šef kineske diplomatije Vang Ji je u razgovoru sa francuskim kolegom Žan-Ivom Le Drianom (Jean-Yves Le Drian) upozorio da kinesko-američki odnosi mogu da "urone u ponor sukoba" i pozvao međunarodnu zajednicu da izbegne svaki "jednostrani ili hegemonistički čin".

Kina je u ponedeljak zauzela konzulat SAD u Čengduu na jugozapadu, posle odlaska američkih diplomata, što je reakcija na zatvaranje kineskog konzulata u Hjustonu.

"To američko opasno podsticanje sukoba i podele, potpuno je nepovezano sa stvarnošću, u kojoj su tesno povezani interesi Kine i SAD", rekao je Vang.

Dve zemlje treba da komuniciraju "na racionalan način" i ne treba nikada da dozvole da neki "anti-kineski elementi" dovedu u pitanje decenije razmene i plodne saradnje, dodao je šef kineske diplomatije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: