Nedelja, 27.09.2020.

12:30

"Sprečiti Tursku da se uključi u sukob"

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan kaže da su trenutna borbena dejstva od strane Azerbejdžana u Nagorno-Karabahu, koje naziva provokacijom, planirana ranije.

Izvor: Sputnjik

EPA/OMER MESSINGER / POOL

"Nedavne agresivne izjave azerbejdžanskog rukovodstva, sveobuhvatne zajedničke vojne vežbe s Turskom, kao i neprihvatanje predloga OEBS za sprovođenje monitoringa jasno ukazuju na to da je agresija planirana ranije i da je reč o velikoj provokaciji protiv mira i bezbednosti u regionu“, napisao je premijer na Tviteru.

U regionu Nagorno-Karabaha jutros je došlo do nove eskalacije, zbog čega je u nepriznatoj Republici Nagorno-Karabah proglašeno ratno stanje i mobilizacija.

Nakon toga istu odluku donela je i jermenska vlada.

Nikol Pašinjan pozvao je danas međunarodnu zajednicu da osigura da se Turska ne uključi u sukob Jermenije i Azerbejdžana oko Nagorno-Karabaha.

Turska, saveznik Azerbejdžana, prethodno je oštro kritikovala Jermeniju posle sukoba jermenskih i azerbejdžanskih snaga jutros, rekavši da Jerevan predstavlja prepreku miru i da Ankara pruža podršku Bakuu, prenosi Rojters.

Pašinjan je ocenio da bi ponašanje Turske moglo da ima destruktivne posledice po Južni Kavkaz i susedne regione.

U regionu Nagorno-Karabaha jutros je došlo do nove eskalacije.

Jermenija je saopštila da je Azerbejdžan započeo ofanzivu u pravcu Nagorno-Karabaha, dok u Bakuu navode da samo preduzimaju recipročne mere protiv akcija Jermenije u toj oblasti.

Na obe strane bilo je žrtava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: