Utorak, 26.09.2023.

08:53

Desilo se ono na šta je Srbija upozoravala; "Posle svega što se desilo..."

Upozorenja da na KiM može doći do eskalacije nisu dala rezultat i sad imamo žrtve, kaže bivši diplomata Zoran Milivojević.

Izvor: RTS

Desilo se ono na šta je Srbija upozoravala;
Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Zapadni centri su naklonjeni prištinskoj strani, kontrolišu situaciju na terenu i tolerišu duge cevi, rekao je on za RTS i dodao da, posle svega što se desilo, statusno pitanje ne može biti tema ni za jednu stranu.

Nekadašnji diplomata je rekao i da se u Banjskoj na KiM dogodilo ono na šta se poslednjih šest meseci upozorava – da je situacija eskalirala i da može da dovede do žrtava.

"Sva ona upozorenja u nedostatku reakcije prema onome što je sprovela prištinska vlast na Severu nisu dala rezultat i sad imamo žrtve, i psihološku, i političku i svaku drugu blokadu", rekao je Milivojević.

Milivojević dodaje da se, na osnovu reakcija, vidi da su zapadni centri naklonjeni prištinskoj strani. Brisel i Vašington su mogli da pretpostave šta može da se desi, ali nije bilo političke volje da se to spreči, kaže Milivojević.

"Oni govore samo o poginulom policajcu", rekao je Milivojević i dodao da to treba osuditi, ali da niko ne pominje druge žrtve.

Ističe da reagovanje zapadnih centara moći postaje irelevantno, da oni kontrolišu situaciju na terenu, te da postoji i logistička podrška i podrška akcijama Prištine.

"Tolerišu se sve mere i akcije kosovskih snaga i duge cevi, dosta onoga što je jasno precizirano da je nemoguće i da ne sme da se dešava", rekao je Milivojević i dodao da to što su srpske opštine na Severu proglašene zonom antiterorističke akcije omogućava da se represija i dalje sprovodi.

Ističe da je sada najvažnije obezbediti mir, da sa kosvskom premijerom Aljbinom Kurtijem ne može da se razgovara o formiranju ZSO, te da je neophodno okretanje ka Rezoluciji 1233, kako bi se zaštitio srpski narod.

"U bilo kojoj vrsti delovanja na političkom i diplomatskom planu, statusno pitanje Kosova i Metohije za Beograd i za sve ostale koji imaju nameru da učestvuju ne može biti tema i sa te pozicije se više ne može razgovarati", rekao je Milivojević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: