Smanjiti priliv novih penzionera

Beograd -- Suština Vladine reforme penzionog sistema koju je podržao i MMF je smanjenje broja penzionera, kaže za B92 ministarka finansija Diana Dragutinović.

Izvor: B92
Podeli

"Reforma podrazumeva i povećanje najmanjih, uz smanjenje najvećih penizija", rekla je Dragutinovićeva gostujući u vestima B92. Efekti reforme penzionog sistema koju je Vlada predstavila MMF-u pokazaće se za pet do deset godina, kada je predviđeno da ukupni izdaci za penzije ne prelaze 10 odsto bruto domaćeg proizvoda.

"Suština reforme je smanjenje broja penzionera", kaže ona.

"Osnovna ideja te reforme jeste smanjenje priliva novih penzionera, što se može postići podizanjem minimalnog starosnog doba za odlazak u penziju sa 53 na 58 godina, kao i produženja minimalnog radnog staža za žene, sa 35 na 38 godina", objasnila je Dragutinovićeva.

"Rađena je detaljna analiza svih onih profesija, posebno u sektoru bezbednosti, koje imaju pravo na beneficirani staž i tu će se dogoditi ogromne uštede. To su sve mere koje će usporiti priliv novih penzionera. To su mere koje su štedljive na duži rok, plus jedna mera koja može obradovati one koji primaju minimalnu penziju - a to je da će iznos minimalne penzije ovom reformom biće nešto povećan, dok su maksimalne penzije smanjene", rekla je ona.

Ministarka Dragutinović kaže da deli stav guverenera Radovana Jelašića da kurs dinara odražava stanje u ekonomiji zemlje.

Umesto da se intervencijama iz deviznih rezervi utiče na kretanje kursa, ministarka finansija zalaže se za pokretanje kampanje na nivou države koja će se suprotstaviti "evroizaciji" - dominaciji evra u ekonomiji Srbije.

"Da pokuša da motiviše banke, da banke motivišu svoje klijente, da se smanji stepen evroizacije konverzijom deviznih kredita, odnosno kredita koji su vezani za evro, u dinare. Takođe, razvojem sekundarnog tržišta hartija, korišćenjem dinarskih depozita države itd", kaže Dragutinovićeva.

Komentarišući sugestije Međunarodnog monetarnog fonda da bi Srbija trebalo da promeni kurs u ekonomiji, Dragutinovićeva kaže da se zalaže za novu javnu politiku koja bi osim smanjenja javne potrošnje trebalo da podrazumeva i tržišni kurs dinara, nizak deficit i inflaciju, sigurnost ugovora, borbu protiv korupcije i izgradnju dobre infrastrukture, jer su to kriterijumi koje primenjuju strani investitori kada se odlučuju za dolazak u Srbiju.

Gostovanje ministarke finansija u Vestima B92 možete pogledati ovde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 103 idi na stranu