Četvrtak, 22.09.2016.

12:38

Direktorka muzeja: Sasvim prirodno što se moj sin slikao

Direktorka Etnografskog muzeja u Beogradu Mirjana Menković izjavila je da mladenci koji žele mogu da naprave set svadbenih fotografija u Etnografskom muzeju.

Izvor: Beta

Direktorka muzeja: Sasvim prirodno što se moj sin slikao
Foto: Tanjug

Kako je navela, tako se predstavljaju i afirmišu neke od najviših vrednosti tradicionalne kulture Srba.

"U fokusu Muzeja jeste tradicionalna narodna kultura u kojoj je velika i mnogoljudna porodica bila jedna od paradigimi. Fotografije mladenaca u muzejskom prostoru tako na najlepši našin popularišu i neke od vrednosti koje prezentuje Etnografski muzej svojim više od jednog veka dugim radom", rekla je za "Večernje novosti" Mirjana Menković čiji sin se sa mladom i svatovima fotografisao u Muzeju, što je izazvalo negativne reakcije u javnosti.

Ona je rekla da je u u evropskoj muzejskoj praksi uobičajeno iznajmljivanje i korišćenje muzejskih prostora za prigodna događanja, poslovna i privatna.

"Tako je sasvim prirodno i moj sin poželeo da napravi set venčanih fotografija u Etnografskom muzeju, a ne 'gde mu mama radi', Važno je istaći da je set fotografija napravljen u junu prošle godine, a da je samo venčanje, kao i svadbeno slavlje obavljeno u restoranu 'Jezero' na Adi", rekla je Mirjana Menković.

Bivši ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac je u julu, nakon napisa u medijima da je direktorka dozvolila da se njen sin i svatovi sa njegovog venčanja slikaju pored eksponata u Muzeju, saopštio da nijedan rukovodilac nijednog muzeja u Srbiji nema pravo da u njemu organizuje privatne zabave i tako urušava ugled institucije i celog sistema.

"Ukoliko se medijski navodi ispostave kao tačni, direktorka Etnografskog muzeja će za to snositi posledice", naveo je tada Tasovac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

To je to – "rat" je zvanično počeo

Evropska komisija (EK) je danas obavestila kineske proizvođače električnih vozila (EV) o uvođenju dodatnih carina na njihove proizvode koje će stupiti na snagu početkom sledećeg meseca.

15:01

12.6.2024.

1 d

Svet

Putin pobesneo; "Kazna je zaslužena"

Ruski predsednik Vladimir Putin besan je zbog napada dronom na vojni aerodrom u kome su pogođena dva napredna borbena aviona Su-57, rekao je portparol ukrajinske obaveštajne službe.

8:28

13.6.2024.

1 d

Podeli: