Sreda, 17.07.2019.

19:00

"Ulazak u NATO nije nikakav preduslov za članstvo u Evropskoj Uniji"

Brža i bolja komunikacija KFORA, NATO i srpskih vlasti biće u budućnosti ključna za održavanje mira i stabilnosti na Kosovu, rekao je general Tod Volters.

Izvor: Prva

Foto: Screenshot/Prva TV

Glavnokomandujući NATO snaga u Evropi general Tod Volters, u intervjuu za TV Prvu, je komentarisao i stvaranje vojske Kosova, kao i da li će Srbija pre ulaska u Evropsku Uniju morati da uđe u NATO.

Na pitanje kako tumači izostanak reakcije KFORA kada su teško naoružane specijalne jedinice kosovske policije intervenisale na severu KiM, a KFOR nije reagovao, i da li će se njegovim postavljanjem na čelo ove institucije nešto promeniti Volters kaže da je KFOR odgovoran da predstavlja NATO prema mandatu UN.

"Njegova svrha je da podržava sigurnost i stabilnost i on će nastaviti to da radi. Svi mi imamo obavezu da sagledamo sve događaje koji se dešavaju, a naročito nakon završetka tih događaja, kako bismo našli načine na koje možemo da postanemo bolji. A kao što svi znamo, u mnogim vojnim situacijama ne možemo preterati sa komunikacijom. I ovo može biti slučaj u kom nastavljamo da nalazimo načine da komuniciramo sve brže i brže. U ovom kapacitetu, kao novi komandant Savezničke komande za operacije koja predstavlja NATO, jedan od mojih fokusa tokom prethodnih 75 dana bio je da pričam o stvarima koje možemo raditi sa vojnog stanovišta kako bismo unapredili brzinu, i nastavićemo da radimo na toj oblasti. Kao profesionalna vojna snaga, uvek revidiramo naše procese i procedure, kako bismo unapredili našu brzinu i linije komunikacije", rekao je Volters.

Skorašnja transformacija Kosovskih bezbednosnih snaga u kosovsku vojsku dogodila se bez saglasnosti NATO-a. Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da će se u Briselu diskutovati o tome na koji način će se sarađivati sa vojskom Kosova, a to se još nije dogodilo. Na pitanje da li to znači da se NATO prećutno slaže sa postojanjem kosovske vojske, Volters kaže da KFOR ima odgovornost i da će NATO nastaviti da radi u skladu sa vojnim mandatom.

"Sve ostale diskusije koje ste spomenuli njima se bavi političko krilo NATO, to je odgovornost generalnog sekretara i on je toga svestan u potpunosti. Ono što sam ja uradio u ime generalnog sekretara je da obezbedim da ono što se traži od KFOR-a nastavi da se sprovodi, i moj fokus će ostati na tome", rekao je Volters.

Na pitanje da li je za Srbiju možda budući uslov da pre stupanja u EU postane članica NATO-a, Volters kaže da ti preduslovi nisu tačni.

"Ne postoji uslov za članstvo u jednoj organizaciji u vidu članstva u drugoj. Znam da vam je to poznato i nije mi poznat taj komentar člana parlamenta. Ono što mogu da vam kažem ulazak u NATO nije nikakav preduslov za članstvo u Evropskoj Uniji. Srbija je ponosna, pametna, posvećena bezbednosti, miru i sami će te doneti odluku kojoj oganizaciji će te pripadati", zaključuje vrhovni komandant NATO za Evropu.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: