Ponedeljak, 14.09.2020.

10:50

Povećane tenzije među svetskim silama - ambasador odlazi iz Pekinga

Američki ambasador u Pekingu Teri Brenstad odlazi sa te funkcije nakon više od tri godine, zbog povećanih tenzija između Vašingtona i Pekinga.

Izvor: Tanjug

Povećane tenzije među svetskim silama - ambasador odlazi iz Pekinga
Foto: Getty/Maja Hitij

To je potvrđeno CNN iz diplomatskih izvora.

Očekuje da Bernstad ode sa te funkcije do novembra, pre predsedničkih izbora u SAD. Kineska vlada objavila je u petak da će uvesti restrikcije američkim diplomatama i osoblju diplomatskih predstvništava u Kini, nakon što je Vašington uveo sličnu meru 3. septembra.

Američki državni sekretar Majk Pompeo zahvalio je Bernsadu što je služio američkom narodu kao ambasador.

"Predsednik Donald Tramp izabrao je ambasadora Berstada zbog njegovih višedecenijskih odnosa sa Kinom, zbog čega je bio najbolja osoba koja može da predstavlja administraciju i brani američke interese i ideale u ovom važnom odnosu", rekao je Pompeo, ali nije naveo razlog Bernstadovog odlaska.

Pompeo nije naveo ni ko bi mogao da nasledi Bernstada na funkciji ambasadora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: