Sreda, 08.04.2020.

20:13

Snage sirijske vlade okrivljene za hemijske napade

Organizacija za zabranu upotrebe hemijskog oružja okrivila je snage sirijske vlade za seriju hemijskih napada krajem marta 2017. godine.

Izvor: Beta/AP

Snage sirijske vlade okrivljene za hemijske napade

U napadima su korišćeni sarin i hlorin.

U danas objavljenom izveštaju, tim za istragu i identifikaciju koji je OPCW formirala 2018. godine, prvi put je okrivio nekog za napad na mesto Latamneh u centralnoj Siriji, što će verovatno dovesti do novih poziva na odgovornost režima sirijskog predsednika Bašara Asada.

Generalni direktor OPCW Fernando Arijas rekao je da je sada "na generalnom sekretaru UN i medjunarodnoj zajednici u celini da preduzmu dalju akciju koju smatraju prikladnom i neophodnom".

Sirijske vlasti uporno odbacuju optužbe da su izvodile hemijske napade tokom devetogodišnjeg gradjanskog rata u toj zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: