Četvrtak, 02.11.2023.

09:14

Vojska se povlači: Izgubili su kontrolu

Vojska Mjanmara izgubila je kontrolu nad strateškim severnim gradom na kineskoj granici posle višednevnih sukoba sa tri etničke naoružane grupe.

Izvor: klix.ba

Vojska se povlači: Izgubili su kontrolu
EPA-EFE/NYUNT WIN

To je rekao portparol vojne hunte koja vlada Mjanmarom.

"Vlada, administrativne i bezbednosne organizacije više nisu prisutne u gradu Činšvehau, koji se graniči sa kineskom provincijom Junan", rekao je Zav Min Tun u saopštenju kasno u sredu.

Borbe besne od petka u delu severne države Šan u Mjanmaru, gde je planirana železnička veza vredna milijardu dolara kao deo pekinškog globalnog infrastrukturnog projekta Pojas i put.

Nacionalna oslobodilačka armija Taang (TNLA), Arakanska armija (AA) i Vojska nacionalne demokratske alijanse Mjanmara (MNDAA) kažu da su zauzele nekoliko vojnih punktova i ključnih puteva koji povezuju Mjanmar sa Kinom, njegovim najvećim trgovinskim partnerom.

Ujedinjene nacije kažu da se plaše da su hiljade ljudi raseljene, a neki su pobegli preko granice u Kinu.

Više od četvrtine granične trgovine Mjanmara sa Kinom u vrednosti od 1,8 milijardi dolara od aprila do septembra ove godine prošlo je kroz Činšvehau, izvestili su u septembru mediji pod kontrolom hunte, pozivajući se na ministarstvo trgovine.

Vojna hunta je izvršila državni udar u Mjanmaru u februaru 2021. godine, a zemlja se našla pod sankcijama i kritikama zbog kršenja ljudskih prava. Vlasti Mjanmara su takođe optužene da su izvršile genocid nad Rohindža muslimanima u ovoj zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: