Ubijeno 14 terorista i 8 policajaca

Tokom akcije makedonske policije u Kumanovu ubijeno je 14 terorista, a stradalo je osam policajaca, potvrdio je makedonski MUP. Policijska akcija je završena.

Izvor: B92, Tanjug

Nedelja, 10.05.2015.

15:20

Default images
Foto: Tanjug/AP

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Ivo Kotevski je rekao da je policija pronašla tela 14 terorista u uniformama.

„MUP radi na identifikovanju poginulih terorista. Teroristička grupa je brojala više od 40 ljudi, a teroristi su planirali napade na makedonske institucije“, izjavio je Kotevski.

On je dodao da je stradalo ukupno osam pripadnika policijskih snaga.

U Kumanovskom naselju Divo, gde je završena policijska akcija protiv terorista, u toku je uviđaj u kome učestvuju predstavnici OEBS-a uz pratnju specijalnih jedinica makedonske policije.

Posle uviđaja treba da se što pre omogući otvaranje koridora kako bi se dozvolilo građanima da uđu u svoje domove, javili su izvestači Tanjuga sa lica mesta.

Portparol MUP-a Ivo Koteski rekao je na konferenciji za novinare da je u policijskoj akciji, koja je počela u subotu ujutru, a danas završena, teroristička grupa koja je brojala više od 40 osoba, eliminisana i neutralisana.

Lideri ove grupe su, prema njegovim rečima, ozloglašeni Muhamed Krasnići tzv. komandant Mališeva, Mirsad Ndrecaj tzv. komandant Nato, Sami Ukšini tzv. komandant Sokoli, Beg Rizaj alijas komandant Begu i Dene Šehu alijas Juniku.

Koteski je rekao da su oni Albanci sa Kosova i dovode se u vezu sa formiranjem brojnih teroristickcih i ekstremističkih grupa u regionu, odnosno, kako je rekao, figuriraju kao osnivači paravojnih struktura.

Medju identifkovanim je, kaže, i Džafer Zumberi iz Djakovice.

Ostali su, dodao je, makedonski državljani i jedan državljanin Albanije.

Koteski nije isključio mogućnost da ima još poginulih terorista ako se, kako je rekao, ima u vidu da su objekti iz kojih su oni napadali policiju znatno oštećeni, te da je preostalo još objekata koji tek treba da budu pretreseni.

Napomenuo je da do sada jedino nije konačno potvrdjena identifikacija Mirsada Ndrecaja.

Nakon toga građanima će biti uručena humanitarna pomoć.

Inače, u Kumanovu je mirno, od podneva se ne čuju pucnji, a grupa policijaca se sa desetak putničkih automobila i jednim kamionom oko 15 časova uputila ka naselju Divo gde su se dan ranije sukobili pripadnici oružanih terorističkih snaga i policije Makedonije.

Radi se o specijalnoj ekipi koja će obaviti uviđaj i detaljno pregledati objekte u delu naselja gde su vođene zeštoke borbe.

Na obodu tog naselja na jednoj od raskrsnica Bulevara treće udarne makedonske brigade, okupljeno je oko stotinak građana albanske nacionalnosti koji tiho protestuju zbog, kako kažu, preterano upotrebljene policijske sile.

Tokom jučerašnjeg dana veći deo stanovnika iz naselja Divo zbog borbi bio je evakuisan.

U Kumanovu je danas, inače, primetan manji broj policijskih snaga koji opkoljavaju naselje u kome su vođene borbe i još ne dozvoljavaju kako novinarima, tako ni građanima da uđu u taj deo grada, javio je ranije izveštač Tanjuga.

U ostalim delovima Kumanova građani se vraćaju normalnim aktivnostima i tokom dana sve je više onih koji šetaju ulicama i u parku u centru grada.

Situacija je, međutim i dalje prilično napeta i neki građani u velikom broju stoje na obodima ovog naselja i čekaju kako će se situacija dalje razvijati.

Pronađen je veliki arsenal oružja, a lideri oružane grupe su bili Muhamed Krasnići, poznat kao komandant Mališeva, Mirsad Ndrecaj, poznat kao komandant Nato, Sami Uškini, poznat kao komandant Sokoli, Bei Rizaj i Dem Šehu.

Trojica njih bili su u grupi terorista koji su se juče predali policiji.

U dvodnevnom okršaju povređeno je 37 policajaca.

Juče su od posledica ranjavanja preminula petorica policajaca, a danas još njih trojica. Broj poginulih civila još uvek nije poznat. Meštani kumanovskog naselja Diva pakuju stvari i napuštaju svoje domove. Masovno iseljavnje ljudi počelo je od sinoć.

Naselje Diva ima oko 2.000 stanovnika, a oko 600 je do sada napustilo svoje domove.

S obzirom da je deo Kumanova koji je bio blokiran sada prohodan očekuje se normalizacija u narednih nekoliko sati i povratak stanovništva.

Vlada Makedonije donela je, na vanrednoj sednici, odluku da nedelja i ponedeljak, 10. i 11. maj, budu Dani žalosti, zbog pogibije pripadnika bezbednosnih snaga u policijskoj akciji otkrivanja i razbijanja naoružane terorističke grupe u Kumanovu. U subotu je tokom čitavog dana trajao sukob makedonske policije i naoružane grupe koja se suprotstavljala pucnjima iz automatskog oružja, snajpera i granatama.

Veliki broj Albanaca u koloni automobila i autobusa, svi sa kumanovskim registracijama, prelazili su juče na prelazu Preševo iz Makedonije u Srbiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: