Moguće odlaganje polugođa?

Predstavnici prosvetnih sindikata najavljuju mogućnost da bude odložen početak drugog polugodišta, a Vladi predlažu da im uvedu mesečnu pomoć od 4.500 dinara.

Izvor: B92

Sreda, 24.12.2014.

11:25

Default images

Članovi sindikata prosvete štrajkuju već šestu nedelju skraćenjem časova na 30 minuta.

Portparolka Unije sindikata prosvetnih radnika Jasna Janković rekla je agenciji Beta da će učenicima biti "transparentno i usmeno" saopštene i obrazložene ocene na kraju prvog polugodišta, ali da one neće biti i potvrđene na sednicama odeljenskih veća.

"Naprasno neće biti kvoruma za održavanje odeljenskih veća, a bez tako potvrđenih ocena i podeljenih knjižica neće moći da počne ni drugo polugodište", kazala je Jankovićeva.

Ona je rekla da "pretnje" koje stižu od ministra prosvete Srđana Verbića neće doneti ništa dobro, niti će dovesti do postizanja dogovora.

"Taman kada nam se učinilo da smo blizu dogovora i kada smo mislili da će biti potpisan Poseban kolektivni ugovor, udaljili smo se više nego ikada", kazala je Jankovićeva.

Od 17. novembra četiri reprezentativna prosvetna sindikata štrajkuju skraćenjem časova na 30 minuta, a 22. decembra nastava je u pojedinim školama bila potpuno obustavljena.

Štrajk skraćenjem časova je nastavljen, a prema podacima sindikata, štrajkuje oko 60 odsto škola u Srbiji.

Ministar prosvete Srbije Srđan Verbić izjavio je da nastavnici u školama u Srbiji u kojima je 22. decembra bila obustavljena nastava neće dobiti dnevnice za taj dan.

"Ko nije držao nastavu, ne može da dobije nadokandu za taj dan. To je sasvim izvesno. Ako direktori škola utvrde da postoji ozbiljnije narušavanje procesa rada, očekujem pokretanje disciplinskih mera", rekao je Verbić za televiziju Pink.

On je istakao da su najave predstavnika sindikata da neće biti zaključene ocene đacima "prazne" pretnje i da ne želi da veruje da će se to dogoditi.

Prosvetni radnici traže da budu izuzeti od smanjenja plata u javnoj administraciji za deset odsto, kao i da budu uređeni platni razredi u javnom sektoru.

Očekuje se i dogovor o posebnom kolektivnom ugovoru, kao i o zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Sindikati traže 4.500 dinara mesečno

Štrajkački odbor sindikata obrazovanja zatražio je danas od vlade da zaposleni u prosveti počev od 1. decembra dobijaju mesečnu novčanu pomoć od 4.500 dinara.

Prihvatanje predloga značilo bi obustavu štrajka, a sindikati obrazlažu da bi se ta naknada isplaćivala "po osnovu rada sa različitim socijalnim grupama, rada na prevenciji ranog napuštanja škole, angažovanju na zaštiti i bezbednosti učenika u školi i van škole...".

U predlogu sporazuma s Vladom Srbije, Štrajkački odbor podseća na to da zaposleni u prosveti jedini nisu imali povećanje zarada od 2008. godine i da imaju najmanje zarade u javnom sektoru.

Sporazum bi obavezivao vladu da najkasnije do 1. juna 2015. godine uredi zarade jedinstveno za sve budžetske korisnike putem Zakona o platnim razredima koji će se primenjivati od 1. januara 2016. godine.

U predlogu sporazuma koji su danas uputili Vladi i Ministarstvu prosvete, sindikati traže da se protiv zaposlenih koji su učestvovali u štrajku ne preduzimaju disciplinske mere, i da im se zbog štrajkovanja ne umanjuju plate.

Takođe, sindikati traže i da dva člana Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji se tiču prijema u radni odnos i rešavanja tehnoloških viškova, budu usvojeni u obliku dogovorenom sa sindikatima, navedeno je u predlogu koji je Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost" dostavio medijima.

Zatraženo je i da se u pregovore uključi republička Agencija za mirno rešavanje radnih sporova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: