CAR: Pobunjenici formirali vladu

Samoproglašeni predsednik Centralnoafričke Republike Mišel Ðotodija, odredio je sastav prelazne vlade, u kojoj ima pet ministara, među njima i ministra odbrane.

Izvor: B92

Nedelja, 31.03.2013.

21:58

Default images

U prelaznoj vladi, koja je obećala da će u roku od tri godine raspisati izbore, predstavnik građanske opozicije Nikolas Tjangaje biće na mestu premijera, navodi se u saopštenju.

Većina članova nove vlade su pripadnici pobunjeničkog pokreta i članovi bivše opozicije.

Kabinet koji čini 34 člana, obuhvata devet ministara iz opozicione pobunjeničke koalicije Seleka, koja je pre nedelju dana pučem došla na vlast, osam iz nekadašnje opozicije i jednog bliskog bivšem predsedniku Fransoa Bozizeu. Za sada nije objavljeno ko su ostalih 16, prenele su agencije.

Ðotodijev pokret preuzeo je vlast pre nekoliko dana pučem, u kojem je poginulo 13 južnoafričkih vojnika, i obećao da će formirati koalicionu vladu.

Državni udar odmah su osudile Ujedinjene nacije i Afrička unija, koja je danas suspendovala članstvo ove afričke zemlje u svojoj organizaciji, zabranila putovanja i zamrzla imovinu vođama pobunjenika.

S druge strane, SAD, Francuska i susedni Čad pozvali su pobunjenike pokreta Seleka da poštuju mirovni sporazum o podeli vlasti od januara.

U međuvremenu, susedni Kamerun je saopštio da je svrgnuti centralnoafrički lider Fransoa Bozize stigao u ovu zemlju.

Centralnoafričku Republiku, bivšu francusku koloniju, od sticanja nezavisnosti 1960. godine potresli su brojni državni udari i pobune, a sam Bozize je na vlast došao 2003. godine, u puču koji je podržao Čad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: