Euleks pojačao patrole

Euleks pojačao policijske patrole na severu Kosova kako bi obezbedio dodatnu sigurnost povodom novonastale situacije na Kosmetu.

Izvor: B92

Sreda, 27.07.2011.

20:40

Default images

Euleks navodi da je u stalnom je kontaktu sa misijom Kfora.

"Nasilje nikome ne koristi", navodi Euleks u saopštenju i izražava zabrinutost zbog situacije na severu pokrajine.

Euleks poziva sve strane da pokažu uzdržanost i sačuvaju mir u ovom trenutku i naglašava da će nastaviti da obezbeđuje prelaze Jarinje i Brnjak.

"Euleks je uvek podržavao obnovu pune carinske kontrole na Prelazima 1 i 31 (Brnjak i Jarinje) na način koji je održiv i u skladu sa standardima EU. Evropska unija, međutim, uključujući Euleks, nije u poziciji da podrži mere koje nisu preduzete uz punu konsultaciju sa svim relevantnim činiocima", navodi se u saopštenju Euleksa.

"Zaštita i bezbednost svih ljudi je najvažnija", navodi Euleks i dodaje da nastavlja da aktivno radi kako bi to obezbedio.

U saopštenju se ističe da je jedini put napred kroz razgovore i da pitanje carina treba da bude rešeno kroz dijalog Beograda i Prišine.

Euleks je, takođe, saopštio da je u skladu sa svojim ovlašćenjima pokrenuo istrage povodom tri incidenta koja su se dogodila na severu Kosova 26. jula - ubistva pripadnika Kosovske policije u selu Zupce u blizini Zubinog Potoka, pokušaja ubistva pripadnika KPS vatrenim oružjem u blizini Zubinog Potoka, izazivanje opšte opasnosti bacanjem eksplozivne naprave na konvoj KPS u blizini Mitrovice, kada je ranjen jedan pripadnik KPS.

"Istrage vodi operativna grupa Euleksa za Mitrovicu, u kojoj su tužioci Euleksa iz okružnog suda u Mitrovici i policija Euleksa", stoji u saopštenju Euleksa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: