Potvrđena smrt šefa misije UN

Šef misije UN na Haitiju Tunižanin Hedi Anabi poginuo je u zemljotresu koji jepogodio tu zemlju, saopštio je generalni sekretar UN Ban Ki Mun.

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 17.01.2010.

01:49

Default images

Ban je potvrdio da su u zemljotresu poginuli Anabijev zamenik Brazilac Luis Karlos da Kosta i šef međunarodne policije Kanađanin Dag Kouts, javlja Rojters.

"Tunižanske nacionalnosti, Hedi Anabi je bio istinski stanovnik sveta. Ujedinjene nacije su bile njegov život... bio je strasni zaštitnik svoje misije i svog osoblja", kaže se u saopštenju Ban Ki Muna.

"Kosta je bio legenda u mirovnim operacijama UN... Decenijama je privlačio najbriljantnije osobe da se pridruže organizaciji. Njegovo nasleđe ostaće živo za hiljade muškaraca i žena koji služe plavoj zastavi (UN) širom sveta", dodao je Ban.

U trenutku zemljotresa Anabi je bio na sastanku sa najbližim saradnicima u hotelu Kristofer, sedištu misije UN u Port-o-Prensu.

Do sada je potvrđena smrt 40 pripadnika UN na Haitiju, dok ih je 330 nestalo. Ban Ki Mun će u nedelju stići u Port-o-Prens.

Haiti - najteža katastrofa

Zemljotres na Haitiju je, u pogledu sredstava dostupnih za rad na spasavanju, po oceni Ujedinjenih nacija, najteža katastrofa sa kojom su se UN suočile.

"Ovo je najgora katastrofa sa kojom smo se do sada suočili, u pogledu resursa dostupnih za naš rad", rekla je portparolka Kancelarije UN za koordinaciju i humanitarna pitanja Elizabet Birs. Zgrade vlade i UN u Port-o-Prensu, kao i infrastruktura u celoj zemlji su uništeni, a mnogi javni službenici su poginuli. "Sve je uništeno", rekla je Elizabet Birs.

Po njenim rečima, rad spasilačkih službi je teži nego posle cunamija koji je 2004. godine pogodio Aziju.

Birsova je danas izjavila da su vlasti na Haitiju, iako teško pogođene pogibijom brojnih službenika i uništenim prostorijama, uspele da formiraju operativni centar za saradnju sa UN.

"I dalje je (vlada) sposobna da vodi operativni centar za saradnju sa nama, ali je teško pogođena i suočava se, kao i mi, sa velikim izazovima", rekla je Elizabet Birs.

Ona je dodala da je raspodela pomoći usporena štetom pričinjenom na aerodromu i luci, ali da ipak polako stiže do onih kojima je potrebna.

U katastrofalnom zemljotresu koji je u utorak pogodio Haiti stradalo je najverovatnije oko 200.000 ljudi, a tri četvrtine glavnog grada Port-o-Prensa moraće da bude iznova izgrađeno, saopštile su vlasti te karipske zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: