Svi razočarani malim odzivom birača

Dragan Đilas je izjavio da je zadovoljan pobedom na izborima na Voždovcu i u Kosjeriću, ali je razočaran porazom u Zemunu i malim odzivom birača.

Izvor: B92, FoNet

Ponedeljak, 08.06.2009.

00:35

Default images

Đilas je kazao da mala izlaznost birača "verovatno govori o nezainteresovanosti građana", ali da trenutno ne može da govori o tome ko je koliko mandata osvojio.

"Ovakve rezultate ne možemo tretirati kao merodavne o snazi stranaka. Zadovoljni smo pobedom na Voždovcu, ali nismo rezultatima u Zemunu i čestitam Srpskoj naprednoj stranci na pobedi. Važno je da smo drastično pobedili Srpsku radikalnu stranku koja je naš najveći kritičar u gradskom parlamentu", rekao je Đilas.

On je naveo da su mogući koalicioni partneri na Voždovcu stranke koje čine aktuelnu vlast u Beogradu, ali da "ne vidi način na koji će se formirati vlast u Zemunu".

Predsednik beogradskih socijalista Aleksandar Antić ocenio je da koalicija SPS-PUPS-JS ima najviše razloga za zadovoljstvo rezultatima vanrednih lokalnih izbora u Zemunu i Voždovcu jer je udvostručila prethodni izborni rezultat.

Antić je naglasio da je koalicija oko Socijalističke partije Srbije osvojila više glasova nego na izborima u maju 2008. godine.

Koalicija SPS-PUPS-JS u Zemunu je osvojila oko 7,7 odsto glasova, a na Voždovcu nešto više od 10 odsto, "što je duplo bolji rezultata nego prošle godine".

Potpredsednik Srpske radikalne stranke Dragan Todorović izjavio je da radikali nisu najzadovoljniji dosadašnjim razultatima vanrednih lokalnih izbora, ali da oni predstavljaju dobru osnovu da se stranka vrati na poziciju na kojoj je bila.

Todorović je rekao da mala izlaznost građana na lokalne izbore govori da su oni nezadovoljni situacijom u državi, posebno republičkom vlašću, što će se videti, kako je ocenio, na sledećim parlamentarnim izborima, koji će biti ubrzo.

"Rejting SRS se povećavao kako je kampanja odmicala, ali je pred izbornu tišinu vladajuća većina izašla sa informacijom o hapšenju predsednika opštine Aranđelovac kako bi nanela štetu SRS", rekao je on.

I pored takvog ishoda, Dragan Todorović ocenjuje da će ubrzo biti održani i parlamentarni izbori.

“Mi u ovom momentu ne možemo da kažemo da smo najzadovoljniji rezultatima, ali s obzirom na okolnosti, posebno kada je u pitanju opština Zemun, smatramo da su ovi rezultati dobra osnova da se u određenom vremenu SRS vrati na pozicije na kojima je bila”, očekuje Todorović.

Umereno zadovoljna izbornim rezultatima je i narodnjačka koalicija. Predsednik Gradskog odbora DSS-a Andreja Mladenović kaže da su rezultati izbora pokazali da Demokratska stranka gubi glasače ali i da je rano govoriti o postizbornim savezima.

Liberalnodemokratska partija saopštava da je definitivno ušla u parlament u opštini Voždovac, kao i da će konačan rezultat zavisiti od definitivnog prebrojavanja glasova i odluka po prigovorima koji su zbog različitih nepravilnosti podneti.

Lider Sandžačke demokratske partije Rasim Ljajić ocenio je da je njegova Lista za toleranciju ostvarila ogroman uspeh ulaskom u parlamente Voždovca i Zemuna.

"Imamo dva mandata na Voždovcu i jedan u Zemunu. Naš uspeh je mnoge iznenadio, a ostvarili smo ga praktično bez kampanje, uz skromna novčana sredstva”, rekao je Ljajić ocenjujuchi da “počinje nova era u razvoju SDP”.

"Sada krećemo u još ofanzivnije širenje stranačke infrastrukture u celoj Srbiji. Radićemo kao i uvek do sada, taktički i strpljivo”, zaključio je Rasim Ljajić.

Opširnije o rezultatima izbora možete čitati u našoj posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

71 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: