Mračne ekološke prognoze

Londonski listovi preneli su upozorenje naučnika sa samita u Kopenhagenu da se problem globalnog otopljavanja produbljuje.

Izvor: B92

Nedelja, 15.03.2009.

01:30

Default images

"Prognoza je mračna, ali nada postoji", "Globalno zagrevanje se može staviti pod kontrolu", prenose "Indipendent" i "Tajms" zaključke naučnika sa samita održanog u petak u Kopenhagenu.

Diskusije u Kopenhagenu su se pomerile sa predviđanja o porastu temperature tokom sledećeg veka za dva ili tri stepena Celzijusa (što bi bilo problematično, ali snošljivo), na povećanje od "neprihvatljivih" četiri ili pet stepeni, tokom životnog veka sadašnje dece, što bi imalo katastrofalne prirodne i socijalne posledice.

Naučnicima, međutim, uliva nadu to što najveći deo oruža i tehnologije potrebnih za smanjenje ispuštanja štetnih gasova već postoji ili je u izradi, prenosi "Tajms".

"Indipendent" u svom uredničkom komentaru ističe da primedbe da nije umesno prisiljavati ljude, u trenutku kad masovno gube posao, na žrtve u cilju zaštite životne sredine potpuno promašuju metu.

Upravo je, prema navodima lista, suprotno - zaštita sredine treba da bude u centru napora da se izađe iz ekonomske krize. Nezaposlene bi trebalo angažovati u šemama za konzervisanje energije koju koriste domaćinstva.

Ako vlada investira u obnovljive izvore energije dok su resursi još relativno jeftini, ova kriza može da se iskoristi za polaganje temelja buduće zelenije ekonomije.

Ekonomska kriza, koja ilustruje grešku Zapada u oslanjanju na neobnoviljive izvore energije u cilju brzog razvoja, takođe predstavlja idealnu priliku za političke lidere da uvere javnost u važnost zaštite prirodne sredine, kako planeta ne bi doživela krah poput sadašnjeg finansijskog.

"Fajnenšel Tajms" u svom uredničkom komentaru ističe važnost hitne borbe protiv klimatskih promena, navodeći potrebu usvajanja tri glavne strategije: direktne podrške tehnologijama koje smanjuju količinu ugljendioksida koji odlazi u atmosferu, uvođenje regulativa koje bi primorale kompanije i potrošače da efikasnije koriste energiju i oporezivanje ispuštanja štetnih gasova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: