Svedok čuo za zločin u Suvoj Reci

Na suđenju optuženima za ubistvo 48 Albanaca u Suvoj Reci 1999. godine danas je svedočio policajac iz Prizrena.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.01.2008.

12:56

Default images

Policajac Nikola Ljubisavljević je tokom NATO bombardovanja bio angažovan kao ispomoć ekipi koja je obavljala uviđaje u Suvoj Reci. Ljubisavljević je pred Većem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu rekao da je za zločin koji se, po optužnici, dogodio 26. marta 1999. godine, čuo dan ili dva posle toga u Prizrenu, gde je radio na suzbijanju opšteg kriminaliteta u Suvoj Reci.

"Čuo sam da je došlo do sukoba i da su neki ljudi pobijeni", posvedočio je Ljubisavljević navodeći da se to pričalo među kolegama, ali da ne zna ko je te ljude pobio.

Po optužnici, policajci iz Suve Reke su sa više saboraca streljali nekoliko starijih članova porodice Beriša, a ostale muškarce, žene i decu oterali u obližnju piceriju "Kalabrija" u koju su ubačene dve ručne bombe, a nakon toga je pucano u sve koji su davali znake života.

Svedok je naveo da je bio u ekipi koja je vršila uviđaje u Suvoj Reci zbog krađa i obijanja i da je video da je nekoliko albanskih kuća bilo zapaljeno.

Na pitanje zamenika tužioca da li zna ko je te kuće zapalio, on je rekao da ne zna i da se nije raspitivao pošto mu je posao bio vezan za krađe i obijanja.

Ljubisavljević je rekao da je pomagao pri sahranjivanju 18 leševa koji su, prema njegovom svedočenju, kamionom dovezeni iz Prizrena.

Mesto je, kako je naveo, obezbeđivala policija iz Suve Reke, a leševi od kojih su dva bila identifikovana, sahranjivani su u vrećama, na obližnjim grobljima.

Za naređivanje i ubistvo članova porodice Beriša, 26. marta 1999. godine, optuženi su tadašnji komandant PJP "Niški odred" Radoslav Mitrović, komandir policije u Suvoj Reci Radojko Repanović, njegov pomoćnik Nenad Jovanović, policajci iz Suve Reke Slađan Čukarić, Miroslav Petković, Zoran Petković, Ramiz Papić i pripadnik Resora državne bezbednosti Milorad Nišavić.

Suđenje se nastavlja sutra u 9.30, u zgradi Specijalnog suda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: