"Pao" je i odgovaraće. Otkrivena špijunaža u SAD-u

Sud SAD osudio je kineskog inženjera Jia Čaokina na osam godina zatvora za špijunažu za svoju vladu zbog prikupljanja podataka o naučnicima i inženjerima u SAD.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 26.01.2023.

13:08

EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Prema Ministarstvu pravde SAD, zadatak Jia je bio da svog nadređenog u obaveštajnoj službi obaveštava o biografskim podacima osoba koje mogu da budu vrbovane kao budući kineski špijuni, prenosi Si-En-En.

U tu kategoriju spadaju Kinezi koji rade kao inženjeri i naučnici u SAD, a neki od njih su imali ugovor sa američkim Ministarstvom odbrane.

Špijunska aktivnost Jia Čaokina bila je deo šireg plana kineske obaveštajne službe da stigne do podataka o naprednim vazdušnim, kosmičkim i satelitskim tehnologijama koje razvijaju američke kompanije, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde SAD.

Ji Čaokin je uhapšen još 2018. godine, a prošlog septembra mu je dokazano da je nelegalno radio na teritoriji SAD kao agent kineske obaveštajne službe i da je dao lažnu izjavu američkoj vojsci.

Kineski inženjer je još 2016, godinu dana nakon promocije na univerzitetu, bio uključen u američki vojni program za strane studente koji omogućava da se strani državljani vrbuju "ako imaju veštine koje su vitalne za nacionalnu bezbednost."

U molbi za ulazak u vojni program, Ji je lažno tvrdio da u proteklih sedam godina nije imao nikakve kontakte sa stranom vladom, a u intervjuu sa predstavnikom američke vojske nije naveo svoje veze i kontakte sa kineskom obaveštajnom službom, navodi Ministarstvo pravde SAD.

Dve godine kasnije, Ji Čaokin je upao u zamku kada se nekoliko puta sreo sa predstavnicima obaveštajnih službi SAD koji su se lažno predstavili kao kineski obaveštajci.

Na tim susretima, Ji se naširoko raspričao o svojim planovima da kao američki državljanin sa bezbednosnom proverom zaposli u Si-Aj-Eju, Ef-Bi-Aju ili NASI i tako stekne pristup data bazama sa strogo čuvanim podacima o naprednim tehnologijama koje bi delio sa Kinom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: