Žalba na pritvor mašinovođi

Branioci mašinovođe Slobodana Drobnjaka, koji je upravljao vozom koji se survao u Crnoj Gori, uložili žalbu na određivanje pritvora.

Izvor: Beta

Subota, 28.01.2006.

11:25

Default images

"Drobnjaku je pritvor određen zbog opasnosti od bekstva i mogućnosti uticaja na svedoke. Besmisleno je da bekstvo može biti razlog za određivanje pritvora jer je on juče operisan i predstoji mu duže lečenje. Kada je reč o uticaju na svedoke, ni to ne stoji jer je on već dva puta dao detaljnu izjavu", kaže branilac Goran Rodić za podgoričku štampu.

Dragana Vujović i Goran Rodić branioci su mašinovođe, koji je upravljao vozom koji se u ponedeljak survao u kanjon Morače kod Podgorice. Osnovni tužilac u Podgorici Veselin Vučković sinoć je sudiji Osnovnog suda Zoranu Radoviću podneo zahtev za otvaranje istrage protiv Drobnjaka zbog sumnje da je izvršio teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja. Drobnjaku je određen jednomesečan pritvor. Podgoričke Vijesti su danas objavile da je utvrđeno da Drobnjak nije imao alkohola u krvi.

Dragana Vujović je podgoričkom Danu rekla i da ima dokaze da je neko iz ekipe Železnice Crne Gore, koja radi na osposobljavanju dela pruge, pokušao da sa lica mesta ukloni dokaze, odnosno da odnese delove voza ali da ih je u tome sprečila policija. Neki preživeli putnici pokazali su spremnost da posvedoče da su pokušali da s posadom voza pokrenu ručne kočnice, ali da im to nije uspelo.

Prema retrospektivi poslednjih minuta uoči udesa, koju objavljuje podgorička štampa, voz je nekontrolisano jurio više od 13 kilomatara bez kontrole i prošao most na Maloj reci na visini od 315 metara, ušao u tunel, gde je ispao iz šina od udara, čime se malo usporio, a potom se survao. Mediji objavljuju ocene saobraćajnih stručnjaka, koji negiraju tvrdnje Uprave Železnice Crne Gore da su mašinovođa i posada voza krivci za nesreću i navode da oni nikako ne mogu jedini biti odgovorni.

Danas isplata pomoći

Isplata po 17.000 evra porodicama poginulih u nesreći počeće danas preko Centra za socijalni rad, saopštio je Biro Vlade Crne Gore za odnose s javnošću. Na račun solidarnosti, koji je Vlada otvorila u Crnogorskoj komercijalnoj banci, do sada je uplaćeno oko dva miliona evra za pomoć porodicama poginulih i povređenih. U okviru prve interventne pomoći, porodicama nastradalih uplaćeno je po 3.000 evra, a povređenima po 1.000. Vlada je saopštila da će, shodno dinamici uplata, posle pristizanja celog iznosa, biti određena konačna visina pomoći za porodice poginulih, dok će pomoć povređenima biti utvrđena u sladu s medicinskim kriterijumima.

U železničkoj nesreći je poginulo 46 osoba, a povređene 264.

Železnički saobraćaj na delu pruge Beograd-Bar bio je u prekidu od 23. januara, a biće normalizovan za dva dana, saopšteno je iz Železnica Crne Gore. Pruga je sinoć oko ponoći osposobljena za saobraćaj, ali je zbog istražnog postupka redovno saobraćanje vozova pomereno za još dva dana, navedeno je u saopštenju.

Knjiga žalosti Misije SCG u UN

U zgradi Stalne misije Srbije i Crne Gore pri Ujedinjenim nacijama otvorena je zajednička knjiga žalosti Misije i Generalnog konzulata povodom saobraćajne nesreće kod Podgorice. U knjigu se upisao veliki broj predstavnika diplomatsko-konzularnih misija u Njujorku i predstavnika dijaspore, saopštila je Misija, prenosi Fonet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: