"Kad Jelena skine masku..."

“Lepotica zavarila svet“, “Devojka sa najspretnijim rukama na svetu“, “ Kad Jelena skine masku, svi zaneme pred njenom lepotom“...

Izvor: B92

Sreda, 24.10.2018.

23:02

screenshot

Tada srednjoškolka iz Velikih Crljena kod Lazarevca koja je samo htela da upiše Policijsku akademiju, nije ni slutila da bi ovakvi naslovi po novinama mogli da se odnose na nju.

Jer, nije pokazivala nikakvo interesovanje za pomoć ocu i bratu koji su povremeno u kući popravljali bravariju. Ma nije joj ni na kraj pameti bilo da je njen skriveni talenat – lakoća kojom će napraviti savršeni var.

Kada je upisivala srednju školu, Jelena Aćimović je razmišljala samo da upiše neku četvorogodišnju školu jer je to bio uslov da može da upiše Centar za osnovnu policijsku obuku u Sremskoj Kamenici. Želela je da postane policajac.

Nije ni slutila da će joj ta odluka o izboru srednje škole, biti glavna prekretnica na putu koji nije ni sanjala da će izabrati. Upisala je Tehničku školu “Kolubara” u Lazarevcu, smer mašinski tehničar za reparaturu.

Zavarivanje je dobila tek na drugoj godini i seća se kada je na praksi prvi put dobila zadatak da zavari gusenicu. Uplašila se, jer nikada ranije nije varila. Samo je posmatrala druge kako to rade.

Rekla je profesoru da ne sme, a on joj je odgovorio: “Pa, Jelo, moraš!“ Stavila je masku, rešila da proba, pa šta bude. Uradila je svoj prvi var. Profesor je pažljivo pogledao, i rekao joj: Jelka, pa ovo je super! “Ma gde super profesore, pogledajte na šta liči!“ Profesor se nasmejao - hajde opet da probamo. Ponovo je uradila var, a profesor je ponovio: “Pa ovo je odlično! I vidiš da ono prvo nije slučajno ispalo dobro! Ti to umeš!“

Nije dugo prošlo kada su u školi krenule priče o takmičenju. I to ne tek nekom. Komisija je izabrala Jelenu kao jedinu devojku koja će se takmičiti na Evropskom prvenstvu u Slovačkoj. Otišla je i osvojila četvrto mesto. Posle toga, Jelena je znala da je našla svoj put, I nikada više nije razmišljala o policijskoj školi.

Postala je “medijska zvezda” posle takmičenja u Slovačkoj. Ne zna ko je prvi pozvao da napravi priču o njoj, ali zna da od tada mediji ne prestaju da se interesuju za nju.
Kada je bila 4. razred srednje škole, Jelena dobija poziv da učestvuje na svetskom prvenstvu u zavarivanju, koje se 2016. godine održavalo u Kini. To je poziv, koji je prihvatila, momenat kada se Jeleni život bukvalno preokrenuo.

Spremali su se nekoliko meseci, uz redovno školovanje i jurnjavu svih potrebnih papira i viza. Spremala se baš u “Kolubari metal“, ne znajući da će za neku godinu tamo dobiti i posao.

Što se više bližio put, uzbudjenje i strah su rasli. Nije mala stvar da odeš u Peking na svetsko prvenstvo, gde će učestvovati 600 najboljih zavarivača na svetu iz 39 zemalja. Nije očekivala ali baš nikakav uspeh, jer su bili i najmladja ekipa na takmičenju, bez dana radnog iskustva. Ali je razmišljala: uradiću svoj zadatak najbolje što mogu, videću zemlju koju ko zna da li bih ikada uspela drugačije da posetim, leteću prvi put avionom.

Jelena je sa svojim timom nastupala prvog dana prvenstva, što joj je omogućilo da kraj takmičenja sačeka opušteno i više uživa u obilasku kineskih znamenitosti.

Na dan proglašenja pobednika, otišli su u tu halu samo da bi aplaudirali najboljima i pozdravili se sa ekipama sa kojima su se zbližili. Ni na kraj pameti im nije bilo da će se ime Srbije zaoriti halom i da će to biti trenutak koji će Jeleni promeniti život.

Treće mesto: ekipa iz Srbije! “Jel’ su rekli Srbija, jel neko čuo, jel’ su rekli ime naše zemlje – zbunjeno i u neverici su pitali naši jedni druge. Sve je bilo jasno onog momenta kada se publika okrenula ka njima, kada su blicevi počeli da sevaju u Jeleninom pravcu i da je pozivaju da je fotografišu.

Svi su dozivali njeno ime i tražili autogram. Njen lik je bio na svim video displejima u hali, a nekoliko sati kasnije i u svim udarnim emisijama kineske državne televizije. Svi su pričali o timu iz Srbije i devojci koja je u prva tri mesta jedino žensko, što je čini - najboljom zavarivačicom na svetu!

A onda, sasvim slučajno, uz pomoć potpuno nepoznatog čoveka koji se zauzeo za nju, pre nekoliko meseci dobija poziv od sekretarice generalnog direktora EPS koja joj saopštava da je dobila posao u preduzeću “Kolubara metal.“ Iako njene nove kolege i dalje veruju da je Jeleni mesto na modnoj pisti i da je greh da svoju lepotu i osmeh krije iza maske, presrećni su što su u svom kolektivu dobili mladu i vrednu osobu, sa neverovatnim talentom da napravi dobar var.

Sve što sada želi je da jednog dana bude najbolja na svetu i u muškoj konkurenciji. A što se tiče komentara da je prava lepotica: pa ne bi se bunila ni da je neko pozove da snimi reklamu. Jelena kaže da bi se i tu pokazala najboljom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: