Ministar najavio: Kazna i za "neposlušne" roditelje

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da će se koncept male mature menjati i da će se deca testirati na svake dve godine.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.07.2018.

08:50

Ministar najavio: Kazna i za
Ilustracija: Thinkstock

Takođe, on je, gostujući u Jutarnjem programu TV Prva najavio i ozbiljan rad Komisije za borbu protiv narkomanije u školama, kao i novih mera države prema kojima će i roditelji moći da budu kažnjeni.

Šarčević je objasnio da je Ministarstvo na čijem je čelu samo stožer borbe protiv narkomanije, u koju su uključena i druga ministartsva i nadležne službe. Ali, prema njegovim rečima, priču o borbi protiv naromanije u školskim klupama trebalo bi izmestiti u porodicu, dok s druige strane država mora da bude jasnija i strožija po pitanju kažnjavanja roditelja.

Šarčević je naveo kao primer da se svega 10 odsto roditelja odazove na skupove organizovane s namerom da se roditelji edukuju o narkomaniji i prevenciji. sada se, kako kaže, uvode mere gde će direktori škola biti nagrađivani ukoliko se ti sstanci budu više posećivali.

Takođe, u sklopu priče o borbi protiv narkomanije, Ministarstvo prosvete je uštedelo određena sredstva i u škole će vrartiti oko 150 psihologa.

ispitni regionalni centri

Testovi za detekciju korišćenja droge, podseća Šarčević, ne mogu se koristiti na deci, jer to zakon zabranjuje, to mogu da rade roditelji i zato su bitni Saveti roditelja. Takođe, tu je i policija koja će biti u školama.

Na pitanje, šta s roditeljima koji nežele da sarađuju. Šarčević kaže da ima dosta načina da se roditelji više uključe u celu priču, pa na kraju krajeva ikazne da koristi i za šta može da rade, npr kažnjeni zbog pravdanja izostanaka Govoreći o maloj maturi, Šarčević kaže da su u planu regionalni centri ocenjivanja, ali da je krajnji cilj da se uvede testiranje znanja đaka na svake dve godine. Onsmatra da to neće biti prenaporno tza decu jer će ti testovi biti obična provera znanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: