Procedura glasanja na izborima

Izvor: B92

Utorak, 23.12.2003.

09:32

Default images
Građani Srbije će u nedelju, 28. decembra, birati 250 poslanika za nov sastav Skupštine Srbije. Na vanrednim parlamentarnim izborima učestvuje 19 izbornih lista, na kojima je ukupno 4.245 kandidata. Liste su podneli 12 stranaka, šest koalicija i jedna grupa građana, ali većina stranaka koje formalno nastupaju samostalno na svojim listama imaju i kandidate iz drugih partija. Republička izborna komisija je saopštila da pravo glasa ima 6.509.921 birač, koji će to pravo moći da ostvare na 8.589 biračkih mesta. Biračka mesta biće otvorena u 7:00, a zatvorena u 20:00 i tokom tog vremena biračko mesto mora biti neprekidno otvoreno. Zakon nalaže da najkasnije pet dana pred izbore svakom biraču obavezno biva dostavljano obaveštenje o danu i vremenu održavanja izbora, s brojem i adresom biračkog mesta na kom glasa i brojem pod kojim je upisan u izvod iz biračkog spiska. Svaki birač glasa lično, može da glasa samo jednom, glasanje je tajno i glasa se na overenim glasačkim listićima.

Kada dođe na biračko mesto, birač saopštava biračkom odboru ime i predaje obaveštenje o glasanju, a ličnom kartom ili drugom ispravom dokazuje identitet. Birač ne može da glasa bez podnošenja dokaza identiteta. Birač potom potpisuje birački spisak i preuzima glasački listić, obeležava se specijalnim sprejom na kažiprstu desne ruke kao znak da je već glasao. Glasa se zaokruživaenjem rednog broja ispred naziva izborne liste za koju se glasa. Biračima koji su se zatekli na biračkom mestu u trenutku njegovog zatvaranja biće omogućeno da glasaju.

Zakon zabranjuje korišćenje pejdžera, mobilnih telefona i drugih sredstava veza i komunikacija na biračkom mestu. Na biračkom mestu i na 50 metara od njega zabranjeno je isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: