U sredu počinje upis na fakultete i štrajk univerzitetskih nastavnika

Izvor: B92

Sreda, 25.06.2003.

08:52

Default images

Upis na fakultete i više škole u Srbiji, počinje u sredu, a trajaće do 27. juna. Procenjuje se da će ove godine biti podeljeno oko 50.000 novih indeksa. Prijemni ispiti biće održani od 1. do 3. jula. U međuvremenu, članovi Samostalnog sindikata beogradskih univerziteta i viših škola i Univerziteta u Novom Sadu stupili su u štrajk. Iz sindikata je saopšteno da je razlog štrajka odbijanje nadležnih da osnovice plata u višem i visokom obrazovanju izjednače sa osnovicama zarada u osnovnim i srednjim školama. Sindikati poručuju da će štrajkovati uz minimum procesa rada i poštovati prava studenata kada je reč o ispitima i upisu brucoša.

Ministar prosvete Gašo Knežević izjavio je da će Vlada doneti uredbu kojom će se urediti minimum procesa rada u visokom obrazovanju, a koja propisuje obavezno održavanje ispita i prijemnih ispita. Knežević je rekao da Ministarstvo ima obavezu da zaštiti prava svih koji žele normalno da studiraju i polažu ispite.

"Zbog zoga će Vlada u četvrtak doneti odluku o definisanju minimalnih uslova rada, koje je poslodavac dužan da saopšti sindikatima univerzitetskih nastavnika. Pošto sam ja učestvovao u stvaranju tih minimalnih uslova, mogu vam reći da su tu obuhvaćeni i prijemni i 'obični' ispiti. Zaštitićemo studente ovog puta, a ja sam u stalnim razgovorima sa gospodinom Đelićem, u nameri da pronađeno potrebna sredstva. Radi se o sumi od otprilike 600 miliona dinara", rekao je Knežević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: