Svet 37

27.05.2024.

23:17

Rat – dan 824: Odjekuju eksplozije; Gori; Raketiran Lugansk; Zelenski potpisuje pakt

Rat u Ukrajini – 824. dan. Najteže borbe vode se na istoku zemlje.

Izvor: B92.net

Rat – dan 824: Odjekuju eksplozije; Gori; Raketiran Lugansk; Zelenski potpisuje pakt
Profimedia

Podeli:

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski posetio je Harkov i pooručio da Rusija okuplja još jednu grupu trupa u blizini granice i da se sprema za novi pokušaj ofanzive.

Završeno

23:15

Zelenski potpisuje bezbednosni pakt sa Belgijom

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski posetiće sutra Brisel kako bi potpisao bezbednosni pakt sa premijerom Belgije Aleksandrom de Kroom, saopštila je večeras belgijska vlada.

Ukrajinski lider traži veću vojnu pomoć od zapadnih savzenika, kako bi odbio ruski napad, preneo je Rojters. Zelenski je danas posetio Španiju, koja je obećala vojnu pomoć od milijardu evra ove godine, u sklopu bezbednosnog pakta koji je predsednik Ukrajine potpisao sa španskim premijerom Pedrom Sančezom.

22:20

Vorobjov: Ruski PVO oborio dron u blizini Moskve

Ruske protivvazdušne jedinice oborile su danas bespilotnu letelicu u blizini Moskve, rekao je guverner Moskovske oblasti Andrej Vorobjov.

On je na Telegramu naveo da su delovi oborene bespilotne letelice pali na privatnu kuću večeras u Baljši, istočno od glavnog grada, kao i da su osobe koje su se nalazile u kući ostale neozleđene.

22:17

Eksplozije u Harkovu


U Harkovu su odjeknule eksplozije, javljaju lokalni Telegram kanali.
 

22:17

Raketiran Lugansk


Oružane snage Ukrajine raketirale su Lugansk kasetnom municijom.

Posle napada je izbio požar. Još nema informacija o žrtvama, saopštio je lider LNR Leonid Pasečnik.
 

21:10

Zelenski: 90 zemalja već potvrdilo učešće na mirovnom samitu u Švajcarskoj

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je 90 zemalja već potvrdilo učešće na globalnom mirovnom samitu u Švajcarskoj koji je zakazan za 15. juni.

"Ukupno 90 zemalja potvrdilo je svoje prisustvo do sada, a mi nastavljamo da radimo sa svetskim liderima kako bismo obezbedili još veće učešće", naveo je Zelenski, prenela je Evropska pravda.

On je izrazio zahvalnost španskom premijeru Pedru Sančezu što je potvrdio prisustvo na samitu.

20:56

Poljska će kupiti rakete dugog dometa od SAD za 735 miliona dolara

Potpredsednik poljske vlade i ministar odbrane Vladislav Kosinjak-Kamiš potpisaće sutra ugovor sa vladom SAD o kupovini krstarećih raketa dugog dometa JASSM-ER, sopštilo je Ministarstvo odbrane Poljske.

Kupovina raketa AGM-158 JASSM-ER proizilazi iz potrebe da se poveća količina naoružanja ovog tipa u Oružanim snagama Poljske, navedeno je na sajtu Ministarstva odbrane.

Rat u Ukrajini je pokazao koliko je važno da se pogađaju ciljevi koji se nalaze čak i veoma daleko od linije fronta, a domet raketa koje će biti nabavljene je približno 1.000 kilometara, navodi se u saopštenju.

19:44

Sirski: Francuska šalje instrukture za obuku ukrajinskih vojnika

Najviši ukrajinski komandant Oleksandr Sirski izjavio je da je potpisao dokumenta koji dozvoljavaju francuskim vojnim instruktorima da posete ukrajinske centre za obuku.

"Sa zadovoljstvom pozdravljam inicijativu Francuske da pošalje instruktore u Ukrajinu da obučavaju ukrajinske vojnike", rekao je Sirski.

19:19

Ukrajina i Nemačka imaju poseban sporazum

Ukrajina i Nemačka imaju sporazum o tome kako treba primenjivati nemačko oružje, ali taj dokument je poverljivog karaktera, izjavila je portparol Ministarstva odbrane Nemačke Kristina Rutsi.

"Radi se o tome da mi ne želimo da se mešamo u rat. Naravno da postoje sporazumi, ali oni nisu za javnost i ne za pojedinačne sisteme naoružanja", rekla je portparol tokom konferencije za novinare.
 

19:13

EU uspostavila novi režim sankcija za Rusiju

Evropska unija uspostavila je danas novi režim sankcija, kojim će biti uvedene restriktivne mere za sve one koji su u Rusiji odgovorni za ozbiljna kršenja ljudskih prava, kao i za ugrožavanje demokratije i vladavine zakona.

Kako je objavljeno na sajtu Saveta EU, odluka da se uspostavi novi režim sankcija ''deo je odgovora EU na ubrzanu i sistematsku represiju u Rusiji''.

Dodaje se da je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj predložio da EU uspostavi novi režim sankcija kao odgovor na smrt opozicionara Alekseja Navaljnog u sibirskom zatvoru u februaru i ozbiljnih kršenja ljudskih prava u Rusiji.

19:08

Ministri EU pozvali Mađarsku da prestane da blokira pomoć Ukrajinu

Ministri spoljnih poslova EU pozvali su danas Mađarsku da prestane da blokira upućivanje vojne pomoći za Ukrajinu u iznosu od milijardi evra.

Ministri su na današnjem sastanku pozvali šefa mađarske diplomatije Petera Sijarta da Budimpešta ne blokira vojnu pomoć EU Ukrajini u iznosu od oko 6,5 milijardi evra, prenosi Rojters.

Odluke EU o spoljnoj politici zahtevaju jednoglasnu podršku svih 27 država članica.

18:02

Napad u Harkovu

17:31

Napad na Harkov


U Harkovu je pogođen objekat u industrijskoj zoni, saopštio je gradonačelnik grada Igor Terehov.
 

16:18

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da su ruske snage ovog meseca bacile oko 3.200 vođenih vazdušnih bombi na Ukrajinu. 

16:15

"NATO nas ne može naterati da ubijamo u Rusiji, Stoltenberg da podnese ostavku"

Premijerka Italije Đorđa Meloni kritikovala je reči generalnog sekretara NATO-a o tome da je došlo vreme da članovi vojnog bloka, predvođenog SAD, preispitaju svoju politiku i dopuste Ukrajini da koristi zapadno oružje za izvođenje udara na rusku teritoriju.

Ceo tekst pročitajte ovde.

16:15

Mađari odlučni: Ne podržavamo

Mađarska neće podržati 14. paket antiruskih sankcija, jer je u suprotnosti sa interesima države u energetskom sektoru, izjavio je šef mađarske diplomatije Peter Sijarto.

15:36

U toku je veliki napad

Administracija grada Energodara saopštila je da je u toku haotično artiljerijsko granatiranje grada.
 

14:20

Ukrajinci gađali Putinovu palatu?

Ruske vlasti tvrde da su ukrajinske bespilotne letelice preko noći napale mete u ruskom Krasnodarskom kraju, nedaleko od navodne palate Vladimira Putina.

"Olupina jednog od dronova oštetila je nedovršenu zgradu u selu Krinica. Drugi dron se zabio u drveće u selu Džanhot, a vatra je ugašena. Prvi izveštaji ukazuju da nema žrtava", rekao je Veniamin Kondratiev, gubernator Krasnodarskog kraja.

On je naglasio da su ruske jedinice PVO uništile sve dronove koje su lansirali Ukrajinci. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su tokom noći u Krasnodarskom kraju uništena četiri drona.
 

13:51

Zelenski u poseti Španiji; Stiže još 1,13 milijardi evra pomoći

Volodimir Zelenski doputovao je danas u Madrid gde će, kako je najavljeno, potpisati bilateralni bezbednosni sporazum sa Španijom.

Španski kralj Felipe VI dočekao je Zelenskog na prestoničkom aerodromu Barahas, preneo je AP. Ukrajinski lider potom je razgovarao sa španskim premijerom Pedrom Sančesom o, kako su lokalni mediji ranije objavili, planiranom sporazumu od 1,13 milijardi evra na osnovu koga će Španija isporučiti Ukrajini još oružja, preneo je Rojters.

Ostale stavke se odnose na 19 tenkova Leopard i artiljerijske granate od 155 milimetara koje Ukrajina najviše koristi na bojnom polju, naveo je "Pais".

Španija će, takođe, nastaviti da obučava ukrajinske trupe i leči njene ranjene vojnike.

12:34

Ukrajinska vojska poražena

Ukrajinska vojska izgubila je do 460 vojnika u zoni odgovornosti grupe "Jug“;

Jedinice grupe "Sever“ probijaju se u dubinu odbrane ukrajinske vojske, Ukrajina je izgubila do 318 vojnika, tenk i dva oklopna vozila;

Jedinice grupe "Dnjepar“ porazile su ukrajinsku vojsku kod sela Rabotino i Vesjoloe, Ukrajina je izgubila do 40 vojnika;

Ukrajinska vojska je u zoni odgovornosti grupe "Centar“ u DNR izgubila do 335 vojnika. 
 

12:11

Ruska vojska oslobodila je naseljeno mesto Ivanovka u Harkovskoj oblasti i Netajlovo u DNR, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
 

11:43

Šolc izneo podatke o ruskim mesečnim gubicima

Nemački kancelar Olaf Šolc kaže da ruske vojne snage svakog meseca gube 24.000 vojnika u ratu koji vode protiv Ukrajine.

"Postoji brojka koja kaže da 24.000 ruskih vojnika bude ubijeno ili teško ranjeno svakog meseca", rekao je Šolc, prenosi Pravda.

Takođe je istakao da je ruski predsednik Vladimir Putin spreman da žrtvuje veliki broj svojih vojnika. On je naglasio da Putin ne uzima u obzir gubitke svoje vojske u ratu "zbog imperijalističke megalomanije".
 

11:36

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg priznao je da u Alijansi nema jedinstvenog stava kada je reč o vremenu ulaska Ukrajine u NATO.

"Zemlje NATO su se dogovorile da će Ukrajina postati članica Alijanse, ali nema konsenzusa o rokovima. Treba učiniti sve da Ukrajina opstane i, kada budu stvoreni politički uslovi, da odmah postane članica Alijanse“, rekao je on.
 

10:26

Predsednik Estonije: Ruski susedi, pripremite se za najgore

Estonski predsednik Alar Karis smatra da susedne države Rusije moraju da se, kako je naveo, "pripremaju za najgore", kao i da se Rusija neće promeniti ni posle vlasti predsednika Vladimira Putina. Karis je za finski javni servis Yle izjavio da je trenutno najvažnije zaustaviti "rusku ratnu mašinu".

"Učinićemo sve što možemo da Rusiju i Putina bacimo na kolena. Tada mogu početi ozbiljne rasprave o okončanju rata u Ukrajini", rekao je Karis.

Prema njegovom mišljenju, Rusija je dobila šansu za promenu 1990-ih, ali je sve krenulo u suprotnom smeru.

09:20

Novi napad ukrajinske vojske: Povređeno petoro

Oružane snage Ukrajine granatirale su selo Nižnji Serogozi u Hersonskoj oblasti.

Jedna raketa pogodila je zgradu Penzionog fonda, ranjeno je pet ljudi, saopštio je gubernator Vladimir Saljdo.
 

08:50


Ruski sistemi PVO oborili su dva drona iznad Belgorodske oblasti.
 

08:17

U napadima na Livni poginuo vozač vatrogasnog vozila; Povređena još dva vatrogasca

08:08

Zelenski posetio Harkov

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski posetio je Harkov, odakle se obratio svetskim liderima. Poručio je da Rusija okuplja još jednu grupu trupa u blizini granice i da se sprema za novi pokušaj ofanzive.

Zelenski je pozvao svetske lidere da prisustvuju mirovnom samitu o Ukrajini koji će se sredinom juna održati u Švajcarskoj. Američki zvaničnik je potvrdio da će SAD prisustvovati samitu. 

Nastavljeni su udari sa obe strane. Ruske snage gađale su Kijev i Herson, dok je ukrajinska vojska granatirala istok zemlje koji je pod kontrolom Moskve, a ruska vojska tvrdi da je uništila ukrajinske dronove nad teritorijom Rusije.

08:08

Stiže nova pomoć

Španske vlasti obećale su Ukrajini paket vojne pomoći u vrednosti od rekordnih 1,129 milijardi evra, piše list "Pais", pozivajući se na sopstvene izvore. Prema pisanju medija, očekuje se da bi deo naoružanja mogao da se pošalje Ukrajini pre 30. juna, uključujući rakete i tenkove.
 

07:19

Posada samohodne haubice 2S3M "akacija" ruske grupe trupa "Centar" uništila je kontrolni centar za bespilotne letelice ukrajinske vojske na avdejevskom pravcu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

07:19

Rusija raspisala poternicu za dvojicom ukrajinskih vojnih lica

Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije raspisalo je poternicu za zamenikom načelnika Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine, brigadnim generalom Vladimirom Gorbatjukom i bivšim komandantom logističkih snaga ukrajinske vojske, general-potpukovnikom Olegom Višnjevskim, navodi se u bazi resora.
 

07:19

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u sedam ukrajinskih oblasti.

07:18

Hiljade mrtvih, uništeni tenkovi, oboroni avioni

07:17

Rusija: Napad dronova u Orlovskoj oblasti, jedan poginuo vatrogasac

Jedna osoba je poginula, a tri su ranjene u napadu ukrajinske bespilotne letelice na rusku Orlovsku oblast, saopštio je regionalni guverner Andrej Kličkov na Telegramu.

Kličkov je rekao da se dron srušio na benzinsku pumpu, oštetivši je, dok je drugi na isto mesto pao kasnije i ubio vatrogasca.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Svet na ivici: Amerika ulazi u veliki rat?

Bajdenova administracija je sve više zabrinuta da bi se eskalacija sukoba i razmena raketa između Izraela i Hezbolaha mogla proširiti na čitav region, rekli su američki zvaničnici za CBS Nevs u petak.

22:13

15.6.2024.

1 d

Podeli: