Svet 3

27.05.2024.

14:35

"NATO nas ne može naterati da ubijamo u Rusiji, Stoltenberg da podnese ostavku"

Premijerka Italije Đorđa Meloni kritikovala je reči generalnog sekretara NATO-a o tome da je došlo vreme da članovi vojnog bloka, predvođenog SAD, preispitaju svoju politiku i dopuste Ukrajini da koristi zapadno oružje za izvođenje udara na rusku teritoriju.

Izvor: RT Balkan

"NATO nas ne može naterati da ubijamo u Rusiji, Stoltenberg da podnese ostavku"
EPA-EFE/VASSIL DONEV

Podeli:

Ona je Jensa Stoltenberga optužila za podizanje tenzija s Moskvom.

Osim nje, i drugi visoki zvanični Italije su kritikovali Stoltenberga.

"Ne znam zašto je Stoltenberg rekao tako nešto, mislim da moramo da budemo veoma oprezni," izjavila je Melonijeva za italijanski TV kanal "Rai 3", te ipak istakla da "NATO mora da ostane čvrst, da ne daje signal da popušta", ali da se s tim u vezi mora biti oprezan.

Premijerka je dodala da ima "mnogo upitnih izjava", podsećajući da je zamerila predsedniku Francuske Emanuelu Makronu zbog njegovih opaski o potencijalnom slanju trupa u Ukrajinu.

Njen zamenik i lider desničarske partije "Liga" Mateo Salvini svakako je bio oštriji u oceni Stoltenbergovih reči rekavši na predizbornom skupu da čelnik Alijanse "ne može da govori u ime italijanskog naroda".

"NATO nas ne može naterati da ubijamo u Rusiji, niti nas bilo ko može naterati da pošaljemo italijanske vojnike da se bore ili ginu u Ukrajini," rekao je Salvini, tvrdeći da Rim Kijevu šalje oružje samo da bi se "odbranio", a ne da bi se "borio, udario i ubijao van svoje teritorije".

"Ovaj gospodin treba ili da zatraži oproštaj, 'popravi' svoju izjavu ili da podnese ostavku," dodao je Salvini.

Ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani je takođe insistirao na tome da oružje koje Italija šalje Kijevu mora da se koristi samo u Ukrajini.

Komentari šefa NATO-a dolaze u trenutku kada zapadni lideri daju sve smelije izjave o napadima na rusku teritoriju. Međutim, po rečima iz Moskve, tvrdnje o postojećim ograničenjima upotrebe američke municije su lažne i osmišljene da održe iluziju da Zapad nije deo sukoba.

"Polazimo od činjenice da američko i drugo zapadno oružje gađa ciljeve na teritoriji Rusije, pre svega civilnu infrastrukturu i stambena naselja," rekao je ministar spoljnih poslova RF Sergej Lavrov, napominjući da je američko oružje, poput raketa ATACMS, već korišćeno za napade unutar Rusije, uključujući i napade na civilne ciljeve.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Svet na ivici: Amerika ulazi u veliki rat?

Bajdenova administracija je sve više zabrinuta da bi se eskalacija sukoba i razmena raketa između Izraela i Hezbolaha mogla proširiti na čitav region, rekli su američki zvaničnici za CBS Nevs u petak.

22:13

15.6.2024.

1 d

Podeli: