Svet 6

27.05.2024.

8:52

Baltik u strahu pred Putinom; Spremaju "revolucionarni" plan

Šest zemalja NATO alijanse pristalo je da izgradi takozvani "zid dronova" duž svojih granica.

Izvor: Klix.ba

Baltik u strahu pred Putinom; Spremaju "revolucionarni" plan
Shutterstock/Mike Mareen

Podeli:

Norveška, Poljska i Finska radiće sa tri baltičke države, Estonijom, Letonijom i Litvanijom, na sprečavanju ruske agresije, uključujući sprečavanje prolaska migranata iz Rusije.

"Ovo je potpuno nova stvar. Granica dronom od Norveške do Poljske", rekla je Agne Bilotaite, ministarka unutrašnjih poslova Litvanije, za Baltik Njuz Servis.

Ona je naglasila da će im to omogućiti da se zaštite od provokacija neprijateljskih zemalja.

 

Sve novosti vezane za Istočni front čitajte u našem Blogu UŽIVO.

Zemlje EU koje se graniče sa Rusijom postale su sve nervoznije da će ohrabreni Vladimir Putin okrenuti pogled na zapadne susede Rusije ako uspe u svom ratu u Ukrajini. U iščekivanju, Poljska je potrošila milijarde na poboljšanje odbrane granice sa Belorusijom, Estonija je izgradila mrežu pograničnih vojnih bunkera, a Finska, koja deli dugu granicu sa Rusijom, pristupila je NATO-u.

Finska je prošle godine bila prinuđena da zatvori granične prelaze sa Rusijom nakon što je Kremlj uputio migrante iz Azije i poslao ih preko granice na biciklima.

Finski zvaničnici rekli su da Moskva usmerava migraciju da destabilizuje Evropu. Bilotaite je rekla da se detalji o "zidu dronova" još razrađuju i da je sporazum, potpisan tokom vikenda, deo šireg pristupa suprotstavljanju pretnjama iz Rusije.
 

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Svet na ivici: Amerika ulazi u veliki rat?

Bajdenova administracija je sve više zabrinuta da bi se eskalacija sukoba i razmena raketa između Izraela i Hezbolaha mogla proširiti na čitav region, rekli su američki zvaničnici za CBS Nevs u petak.

22:13

15.6.2024.

1 d

Podeli: