Svet 1

15.05.2024.

12:26

Sve ključa; Makron: Bićemo beskompromisni

Stotine zatvorskih službenika širom održali su danas proteste širom Francuske, nakon što su naoružani napadači ubili dvojicu zatvorskih službenika iz zasede na naplatnoj putarini na autoputu u Normandiji i oslobodili zatvorenika.

Izvor: Tanjug, Jutarnji list

Sve ključa; Makron: Bićemo beskompromisni
Profimedia

Podeli:

U jednom zatvoru u blizini Marseja, više od 100 zatvorskih službenika okupilo se ispod transparenta na kome je pisalo ''Nismo plaćeni da umremo", prenosi Gardijan.

Pojedini službenici neki su se žalili na loše uslove i nasilje u prenatrpanim zatvorima u Francuskoj.

''Kada stavite troje ljudi u ćeliju od 9 kvadratnih metara, koja je namenjena za jednu osobu, to naravno stvara napetost i incidente'', rekao je član sindikata FO džastis Ervan Saudi.

Francuski ministar pravde Erik Dipon-Moreti sastaće se sa sindikatima zatvorskih službenika danas posle podne.

Oglasio se i predsednik Emanuel Makron, koji je rekao da se "preduzima sve kako bi se pronašli počinioci". Makron je obećao da će biti učinjeno sve da se pronađu oni koji stoje iza napada. "Bićemo beskompromisni", dodao je on na društvenoj mreži X, opisujući napad kao "šok".

U zemlji je danas nastavljena potraga za zatvorenikom Mohamedom Amrom ''Muvom'', koji je u utorak pobegao policijskom kombiju koji ga je prevozio u zatvor.

On se vraćao sa sudskog ročišta u Ruanu povodom optužbe za pokušaj ubistva kada se automobil zabio u zatvorski kombi na naplatnoj rampi.

Naoružani muškarci su otvorili vatru i ubili dvojicu čuvara, a Amra je pobegao sa napadačima.

Pariski tužilac je rekao da su dva vozila za koja se veruje da su koristili kriminalci pronađena spaljena, na različitim lokacijama kasnije u utorak, prenosi BBC.

Amra je 10. maja osuđen za provalu, a tužioci u Marseju su ga optužili za otmicu koja je dovela do smrti.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen saopštio je u utorak da je pokrenuta velika potraga za nepoznatim napadačima, a angažovani su i helikopteri.

"Upotrebljavaju se sva sredstva da se ti zločinci pronađu. Po mom uputstvu mobilisano je nekoliko stotina policajaca i žandarma", napisao je Darmanen na X platformi.

"Apsolutno sve će se učiniti da se pronađu počinioci ovog gnusnog zločina", rekao je ministar pravde Erik Dipon-Moreti za televiziju BFM. 

BBC navodi da su u pucnjavi povređena tri policajca.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Potvrđeno: Tenkovi su ušli u centar grada

Izraelski tenkovi su prvi put u utorak stigli do centra Rafe, prema izjavama svedoka, tri nedelje nakon početka kopnene operacije u južnom delu Gaze koja je izazvala globalnu osudu.

13:26

28.5.2024.

19 h

Podeli: