Svet 6

11.05.2024.

23:58

Rat u Ukrajini – dan 807: Proglašena vazdušna opasnost; Spremaju završni udarac

Završen je 807. dan rata u Ukrajini.

Izvor: B92.net

Rat u Ukrajini – dan 807: Proglašena vazdušna opasnost; Spremaju završni udarac
EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Podeli:

Snage ruske PVO oborile su nekoliko ciljeva na prilazu Belgorodu, a prema preliminarnim informacijama povređeno je osam civila, izjavio je načelnik oblasti Vjačeslav Gladkov.

Završeno

23:13

U ukrajinskom granatiranju Belgoroda jedna osoba poginula, 29 povređeno

U ukrajinskim napadima na ruski grad Belgorod poginula je žena, a 29 osoba je povređeno, uključujući i dete, saopštio je guverner regiona Vjačeslav Gladkov.

"Grad Belgorod i oblast Belgoroda bili su danas podvrgnuti masovnom granatiranju od strane ukrajinskih oružanih snaga, na našu žalost, žena je umrla na licu mesta od zadobijenih rana", napisao je on na Telegram kanalu, prenose RIA Novosti.

Prema preliminarnim podacima, dodao je Gladkov, povređeno je 28 odraslih i jedno dete. Svi povređeni su prebačeni u medicinske ustanove, gde im je pružena sva neophodna pomoć. Guverner je dodao da su u Belgorodu oštećena četiri krova stambenih zgrada usled direktnog pogotka granate.

Oštećeno je ukupno 49 stanova u 22 zgrade, kao i četiri poslovna objekta, a zapaljeno je šest automobila i oštećeno ukupno 21 vozilo, naveo je on.

23:02

"Ukrajinci se povlače"

Rusi jurišaju na Glubokoe, Oružane snage Ukrajine su se povukle sa brojnih pozicija u Harkovskoj oblasti - žale se militanti "Oštrog Kartuza".

Danas, tokom teških borbi, ukrajinske snage su bile prinuđene da se povuku sa niza svojih položaja. Još jedno naselje danas je potpuno došlo pod rusku kontrolu.

17:54

Vojska pred slomom; Pripremaju se za završnu fazu, bliži se katastrofa

Situacija za ukrajinske jedinice u Krasnogorovki na Avdejevskom sektoru fronta postaje sve gora.

Ovo je objavila ukrajinska vojna javna stranica Deep State.

Prema informativnom izvoru, situacija na frontu u ovoj oblasti je blizu "katastrofalne". Trenutno Oružane snage Ruske Federacije nastavljaju juriš na Krasnogorovku iz istočnog pravca. Prema ukrajinskim vojnim stručnjacima, jedinice ruske armije se sada pripremaju za završnu fazu juriša na Krasnogorovku. 

16:37

Proglašena vazdušna opasnost

Vazdušna opasnost proglašena je u tri ukrajinske oblasti, podaci su ukrajinskog Ministarstsva za digitalnu transformaciju.

Kako prenose mediji, eksplozije su odjekivale u gradovima Sumi, Odesa i Krivi Rog.
 

16:01

Regionalni načelnik: Žestoke borbe u Harkovu, odbijeno devet napada

Načelnik Harkovske oblasti Oleh Sinjehubov izjavio je da se žestoke borbe vode za više ukrajinskih naselja u toj oblasti.

"Naše snage su odbile devet napada", istakao je Sinjehubov.

Rusko ministarstvo odbrane prethodno saopštilo je da su ruske snage zauzele pet pograničnih naselja u regionu Harkova.

16:00

Preko 14.000 ukrajinskih izbeglica stiglo u Mađarsku

Više od 14.000 izbeglica stiglo je u petak, 10. maja u Mađarsku iz Ukrajine, saopštila je mađarska policija.

Na ukrajinsko-mađarskoj granici registrovano je 6.257 Ukrajinaca koji su ušli u Mađarsku, dok se 7.797 osoba na rumunsko-mađarskoj granici izjasnilo da stiže iz Ukrajine, javlja dopisnik RTS-a iz Subotice.

Među izbeglicama, svega 43 osobe su zatražile privremenu dozvolu od 30 dana za boravak u Mađarskoj.

11:03

Dve osobe poginule u napadima ukrajinskih dronova na Belgorodsku i Kursku oblast

U Belgorodskoj i Kurskoj oblasti dve osobe su poginule u napadima ukrajinskih bespilotnih letelica, saopštile su danas lokalne vlasti.

Načelnik Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov izjavio je da je u napadu Oružanih snaga Ukrajine dronom na kamion koji je stajao pored puta jedan muškarac poginuo, a drugi povređen, preneo je Interfaks.

U napadu ukrajinskog drona na Sudžu poginuo je jedan muškarac, izjavio je načelnik Kurske oblasti Roman Starovojt.

10:59

Rusi na 30km od Harkova

10:59

Gladkov: U napadu ukrajinskih snaga na selo u Belgorodu poginula jedna osoba

Guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov izjavio je danas da su ukrajinske snage izvele napad na teritoriji Grajvoronskog okruga tokom koga je poginula jedna osoba.

"Oružane snage Ukrajine napale su selo Novostrojevka-Pervaja uz pomoć kvadrokoptera (drona) na kamion koji je stajao pored puta. Jedan muškarac je od zadobijenih povreda preminuo na licu mesta, a druga žrtva sa ranama od gelera u donjim ekstremitetima je kolima Hitne pomoći prevezena u Centralnu okružnu bolnicu Grajvoronska, gde mu lekari pružaju svu neophodnu medicinsku negu", napisao je on na svom Telegram kanalu, preneo je Interfaks.

Gladkov je naveo da su hitne službe na licu mesta.

10:56

Ukrajinski izvor: Ruske snage nastavile juriš kod Glubokog u oblasti Harkov

Ruske snage nastavile su danas jurišne operacije u blizini sela Glubokoe u oblasti Harkov, izjavio je izvor iz ukrajinske vojske.

"Neprijatelj je jutros nastavio jurišne operacije u zoni naselja Glubokoe i izveo artiljerijsko granatiranje u pravcu Starice", rekao je neimenovani izvor za ukrajinsku Pravdu.

On je dodao da još nema ruskih operacija u pravcu Volčanskog.

Kako je Kijev zvanično saopštio, ruske snage su juče ujutro pokušale da probiju odbrambenu liniju ukrajinske vojske u oblasti Harkova, a za jačanje odbrane na tom sektoru fronta upućene su rezervne jedinice, naveo je Unian.

10:56

Sirene za vazdušni napad u Kijevu

U Kijevu i Kijevskoj oblasti, kao i deset regiona na istoku, centru i jugu zemlje proglašena je uzbuna za vazdušni napad, pokazuju podaci sa onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju, prenose RIA novosti. 

Prema onlajn mapi ministarstva u 10.42 po moskovskom vremenu, alarm se oglasio u Kijevu i Kijevskoj oblasti, kao i u Žitomirskoj, Černigovskoj, Sumskoj, Viničkoj, Čerkaskoj, Kirovogradskoj, Poltavskoj, Dnjepropetrovskoj, Harkovskoj i Nikolajevskoj oblasti  Ukrajine.

09:27

Ukrajinska procena ruskih gubitaka

08:09

Generalštab Ukrajine: Rusija pokušava da izvede ofanzivu na Harkovsku oblast

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je da se u Harkovskoj oblasti nastavljaju odbrambene borbe protiv pokušaja ruskih snaga da izvedu ofanzivne akcije i napreduju dublje u teritoriju Ukrajine.

"U toku su i borbe za naselja u pograničnoj zoni, koja su zapravo bila u sivoj zoni - Strelečja, Piljnoje i Borisovka, kao i u oblastima Olejnikovo i Ogircevo", navedeno je u saopštenju, a prenosi Unian.

Dodaje se da ukrajinske odbrambene snage deluju na pripremljenim linijama odbrane. Ruske snage su juče ujutro pokušale da probiju odbrambenu liniju ukrajinske vojske u oblasti Harkova, a za jačanje odbrane na tom sektoru fronta upućene su rezervne jedinice, navodi Unian.

08:09

Ugašen požar u skladištu nafte u LNR izazvan ukrajinskim napadom

Pripadnici Ministarstva za vanredne situacije Rusije ugasili su požar koji je izbio u skladištu nafte u gradu Rovenki u samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici (LNR) koji je izazvao ukrajinsko granatiranje u petak uveče, saopštila je jutros Uprava za vanredne situacije za LNR.

Uprava je navela na Telegramu da je u gašenju požara učestvovalo 85 vatrogasaca sa 12 vozila, preneo je TASS.

Ukrajinske oružane snage izvršile su u petak uveče napad na skladište nafte u Rovenki zbog čega je izbio veliki požar.

Lider LNR Leonid Pasečnik napisao je na svom Telegram kanalu da su u napadu verovatno korišćene rakete ATACMS sa kasetnim bojevim glavama koje su Ukrajini isporučile SAD.

08:00

Ukrajinski dron uništio rusku haubicu

08:00

Stanovnici Vovčanska na istoku Ukrajine evakuisani zbog ruskog napada tenkovima

Stanovnici ukrajinskog pograničnog grada Vovčanska u Harkovskoj oblasti na istoku zemlje evakuisani su iz svojih domova u petak zbog ruskog napada tenkovima.

Desetine stanovnika Vovčanska i okolnih sela evakuisani su tokom pauza u borbama na bezbedne lokacije, preneo je Rojters.

Glavni patrolni policajac Vovčanska Oleksij Harkovski rekao je da su ruske snage od četvrtka za 24 sata ispalile nekoliko stotina artiljerijskih projektila i na desetine kasetnih bombi. Harkovski je istakao da ruske trupe za sada nisu ušle u Vovčansk.

07:56

Snage ruske PVO oborile nekoliko ciljeva na prilazu Belgorodu

Snage ruske PVO oborile su nekoliko ciljeva na prilazu Belgorodu, a prema preliminarnim informacijama povređeno je osam civila, izjavio je načelnik oblasti Vjačeslav Gladkov.

Gladkov je naveo je troje povređenih prebačeno u oblasnu kliničku bolnicu, a da je dvoje hospitalizovano u gradskoj bolnici.

Još troje povređenih dobilo je lekarsku pomoć na licu mesta, prenosi RIA Novosti. Gladkov je naveo da je u Belgorodskoj oblasti prouzrokovana šteta na više od 40 privatnih domaćinstava.

Belgorod se nalazi na zapadu Rusije, na granici sa Ukrajinom.

07:56

Zelenski: Znamo za plan ruskih snaga da probiju odbranu Harkovske oblasti

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da ukrajinsko vojno-političko rukovodstvo ima informacije o obimu ruskih snaga i njihovom planu da probiju odbranu Harkovske oblasti, dodajući da ukrajinske odbrambene snage pružaju otpor ruskim trupama.

"Glavna je Harkovska oblast. Ruske trupe su danas pokušale da prošire operacije protiv Ukrajine", rekao je Zelenski sinoć u video poruci i istakao da su Oružane snage Ukrajine ojačane u pravcu Harkova.

"I duž naše državne granice i duž cele linije fronta uvek ćemo uništavati okupatora tako da osujetimo sve ruske ofanzivne namere“, rekao je on, prenosi Interfaks Ukrajina.

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: